V Česku se vyskytlo už přes 100 případů spalniček

30. dubna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Foto: Shutterstock

Ministerstvo zdravotnictví do minulého týdne evidovalo od začátku roku přes 100 případů spalniček. Nejvíce nemocných bylo v Praze (70) a Středočeském kraji (13). Minulý rok epidemie zasáhla celkově 146 osob. V minulých letech se případy počítaly v jednotkách.

V Libereckém kraji zaznamenali hygienici šest případů spalniček, v Pardubickém pět, Jihomoravském čtyři, v Jihočeském a Královéhradeckém po dvou a v Plzeňském jeden. V ostatních krajích nebyl výskyt spalniček zaznamenán.

Před týdnem byla kvůli kontaktu personálu se spalničkami uzavřena lůžková část urgentního příjmu Fakultní nemocnice Motol. Uzavřený má být do příštího víkendu. Zdravotnická záchranná služba proto vozí pacienty do jiných pražských nemocnic. Pomoc od 4. května přislíbila záchranné službě i armáda.

Očkování proti spalničkám je v Česku povinné, je součástí takzvané MMR vakcíny, která obsahuje také protilátky proti zarděnkám a příušnicím. K zajištění kolektivní imunity je podle odborníků nutná proočkovanost nad 95 procenty, současná je asi 90 procent. Imunita vzniklá očkováním může po 30 až 40 letech postupně slábnout. V Česku se očkuje proti spalničkám od roku 1969. Úmrtí na tuto nemoc v ČR nebylo zaznamenáno od roku 1980.

Názory na prospěšnost očkování se liší, někteří lidé je odmítají a část rodičů ho odkládá do vyššího věku dítěte. Neočkované děti nepřijímaly školky, rodičům hrozí i pokuta.

Nemoc začíná podobně jako nachlazení horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech se objeví bělavé tečky se zarudlým okolím, po několika dnech červená vyrážka, která začíná vzadu na krku a šíří se na obličej, břicho i končetiny.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme