V Chemnitzu bylo zraněno 18 protestujících a dva policisté

28. srpna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Reprofoto Youtube /
Angela Tentakel

Při pondělních demonstracích ve východoněmeckém Chemnitzu (Saské Kamenici) utrpělo zranění 18 protestujících a dvojice policistů. V tiskové zprávě to uvedla policie, která do akce nasadila 591 strážců zákona. Přesto připouští, že jich na zvládnutí dvou protestních akcí, kterých se dohromady zúčastnilo kolem 7500 lidí, mělo být víc.

Policejní bilance zahrnuje také 43 trestních oznámení, z nichž deset se týká hajlování a používání symbolů zakázaných organizací. Toho se dopouštěli účastníci protestu Pro Chemnitz, na který se sjeli lidé i z Berlína, Braniborska, Durynska nebo Dolního Saska. Mezi účastníky této demonstrace byli podle policie také pravicoví extremisté a fotbaloví výtržníci.

Z řad demonstrace Pro Chemnitz i od účastníků opačně zaměřené demonstrace pořádané stranou Levice občas létaly lahve a petardy; policie na obou stranách zaznamenala také lidi, kteří se v rozporu se zákonem maskovali. V některých případech museli policisté nasadit i vodní děla a slzný plyn.

Protestu pravicově populistického hnutí Pro Chemnitz se zúčastnilo kolem 6000 lidí, na protidemonstraci se jich sešlo asi 1500. Policie připustila, že ji tak vysoké počty překvapily.

Rozbuškou napětí, které se ve východoněmeckých městech projevuje opakovaně, se stal spor, který si v noci na neděli vyžádal jednoho mrtvého a dva zraněné. Mrtvým je německý občan. Podezřelými jsou dva mladí muži z Iráku a Sýrie, které soud poslal do vazby.

Policie dnes uvedla, že nemá žádné poznatky o tom, že by dvojice podezřelých jednala v sebeobraně. Zároveň se ale nepotvrdily spekulace, že by jejich činu předcházel sexuální útok na jednu ženu.

Už v neděli odpoledne se kvůli činu uskutečnila dvojice protestů, do nichž se zapojili i pravicoví extremisté. Radikálové navíc napadali přistěhovalce a neněmecky vypadající osoby, což ve spolkové republice způsobilo pozdvižení.

Počínání radikálů dnes kritizoval mimo jiné šéf Ústřední rady Židů Josef Schuster, který hovořil o děsivém počtu lidí, kteří nemají zábrany na základě spekulací zahájit hon na určité skupiny lidí. Zvláště v Sasku jsou podle něj takovéto události tak časté, že se rozhodně nejedná o ojedinělý případ.

Agentura DPA uvedla, že německé úřady loni v Chemnitzu, který leží nedaleko českých hranic, registrovaly na 160 pravicovým extremismem motivovaných trestných činů. Více se jich odehrálo jen v Drážďanech, Lipsku a okrese Budyšín.

V Chemnitzu tvoří cizinci zhruba 6,6 procenta obyvatel. Mezi podezřelými z trestných činů jich loni ale podle DPA bylo 45,2 procenta. Z části se to podle odborníků dá vysvětlit jejich věkovou strukturou a tím, že přečiny cizinců jsou policii hlášeny spíše než přečiny Němců.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme