V ČR je 3500 HIV pozitivních, lékaři nabádají k bezpečnému styku

18. července 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

V České republice se za posledních deset let ztrojnásobil počet HIV pozitivních. V roce 2008 jich bylo 1186, loni 3368 a na konci května letošního roku 3468. Vyplývá to z údajů státního zdravotního ústavu. Nárůst zaznamenalo i HIV centrum Fakultní nemocnice Brno, kde se léčí přes 250 pacientů, před dvěma lety jich bylo 230. ČTK to řekla Beatrix Křížová z tiskového oddělení nemocnice. Odborníci kvůli nárůstu počtu případů v ČR každoročně o stovky nabádají k prevenci a především k dodržování zásad bezpečného pohlavního styku.

V České republice v posledním desetiletí každoročně přibylo 200 až 300 nově nakažených. Přestože se loni nakazilo nejméně lidí za posledních sedm let, 208, odborníci nabádají k opatrnosti. “Zásadní roli hraje prevence, která spočívá především v zásadách dodržování bezpečného pohlavního styku. Dominantním přenosem infekce HIV v České republice je totiž nechráněný styk mezi muži,” řekla Křížová.

Podle ní by se měl nechat vyřešit každý, u koho existuje riziko nákazy. Poté je možné včas zahájit léčbu. Léčba HIV se podle Křížové od 90. let výrazně posunula vpřed. “Vyléčit infekci HIV nelze, ale stabilizovat ano. Ještě před 20 lety to bylo jednoznačně smrtelné onemocnění, které mělo jasnou progresi a jasný konec. Vývoj antiretrovirové terapie je jeden z nejdynamičtějších evolučních procesů v historii medicíny. Po zavedení antiretrovirové léčby došlo k dramatickému snížení nemocnosti a úmrtnosti HIV infikovaných,” řekla vedoucí lékařka brněnského HIV centra Svatava Snopková.

Podle ní je infekce HIV dnes považovaná za typické chronické onemocnění. “Při něm je možné udržet vysokou kvalitu života s očekávanou délkou, která se podstatně neliší od kvality a délky života u obecné populace,” dodala Snopková.

HIV centrum vzniklo na Klinice infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v roce 1991 a řadí se mezi sedm specializovaných center v České republice. Za dva roky zaznamenalo nárůst asi o 20 případů. “V roce 2017 jsme měli 230 pacientů, nyní je jich přes 250,” uvedla Křížová.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme