V Česku se v malém množství vyráběl a testoval jed novičok, řekl Zeman

3. května 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

V České republice se v malém množství vyráběl a testoval jed novičok, po testování byl zničen, řekl ve čtvrtek prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro TV Barrandov.

Vychází přitom ze zprávy Vojenského zpravodajství, podle něhož nervově-paralytická látka označovaná jako A230, kterou pro účely testování vyráběl Vojenský výzkumný ústav v Brně, je novičok. Civilní Bezpečnostní informační služba (BIS) naopak dospěla k závěru, že tento plyn není novičok, uvedl Zeman. Po prostudování zpráv obou tajných služeb se prezident přiklonil k názoru vojenských zpravodajců.

Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství a poté zničen. Je pokrytectví předstírat, že tomu tak nebylo,” prohlásil prezident. Zemanovi podle jeho slov nevadí, že se tak dělo, za pokrytecký považuje předstírat, jako by se nic takového nedělo. “Lžeme si do vlastní kapsy,” uvedl.

Novičok byl jed, kterým byli v Británii otráveni bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera. Že mohl pocházet z Česka, tvrdí Rusko. Zástupci české vlády v čele s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), vojenští odborníci či Ústav pro jadernou bezpečnost už dříve prohlásili, že novičok se v Česku nevyráběl. Rusko překročilo veškeré meze, když označilo Česko za možnou zemi původu nervového jedu novičok, řekl Babiš koncem března poté, co Praha vyhostila tři členy ruského diplomatického personálu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme