V Himálaji se pohřešuje český horolezec. Šance na přežití jsou téměř nulové

3. října 2018·Zprávy·Karolína Stránská

V Himálaji se pátý den pohřešuje český horolezec. Podle serveru horydoly.cz se jedná o třiačtyřicetiletého Romana Hlávka, který zmizel při sestupu z osmitisícovky Manáslu. Na záchranné akci se podílel i jiný Čech Jan Trávníček, podle něhož jsou Hlávkovy šance na přežití téměř nulové.

Pátrání po českém občanovi v Himálaji potvrdilo ministerstvo zahraničí. “K jeho zmizení došlo pravděpodobně během horolezeckého sestupu. Probíhající záchranné operace jsou však komplikovány velmi nepříznivým počasím. Situaci se nadále věnuje české velvyslanectví v Indii, které je ve spojení jak s místními institucemi, tak s blízkými pohřešovaného,” uvedlo tiskové oddělení úřadu ve vyjádření pro ČTK.

Trávníček se rovněž pokoušel zdolat 8163 metrů vysokou horu Manáslu, ale společně s přítelkyní vrchol nezdolali a vrátili se do základního tábora. Pomáhali organizovat záchrannou akci. “Bohužel výsledek záchranky je špatný. Stále pohřešován někde u vrcholu. Šance na přežití již téměř nulová… Umění otočit se včas patří k tomu nejdůležitějšímu, co nám často na horách zachraňuje život,” napsal Trávníček na svém facebookovém profilu.

Zprávy - další články

Doporučujeme