V hrobce Tutanchamona jsou skryté místnosti. Je tam hrobka slavné Nefertiti?

17. března 2016·Zprávy·Redakce

Je téměř jisté, že za zdmi hrobky faraona Tutanchamona v egyptském Luxoru jsou dvě dosud neznámé místnosti. Utajovaný prostor by mohl skrývat hrobku královny Nefertiti, což by byl nejvýznamnější archeologický objev tohoto století!

“Za dvěma zdmi jsou podle předběžných výsledků rentgenového zkoumání prázdné prostory. Nejsou ale zcela prázdné. Obsahují organické a kovové materiály,” oznámil egyptský ministr pro památky Mahmúd Damátí. Tutanchamonův hrob našel v roce 1922 Brit Howard Carter. Na rozdíl od jiných luxorských hrobek byl téměř neporušený a obsahoval 5000 předmětů, včetně slavné zlaté pohřební masky.

Nefertiti žila ve 14. století před naším letopočtem. Byla hlavní manželkou krále Achnatona, který nastolil monoteistické náboženství zasvěcené bohu slunce Atonovi. Je také považována za nevlastní matku pozdějšího krále Tutanchamona, který zemřel v roce 1323 př. n. l. Její podobu zachytila slavná busta, která se našla v roce 1912 a jež se nyní vystavuje v berlínských muzejních sbírkách. Díky ní se Nefertiti stala synonymem krásy.

 

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme