V Kostelci nad Orlicí našli veterináři v jídelně pro školu prošlé maso

2. listopadu 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ilustrační foto.

Veterináři našli v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku v jídelně, která vaří pro místní školy, školku a veřejnost, 60 kilogramů vakuově baleného vepřového a hovězího prošlého masa. Denně se v jídelně nají kolem 700 lidí, sdělil ČTK zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer. Podle zjištění ČTK jde o společnost Scolarest. Provozovateli hrozí pokuta 50 milionů korun. Scolarest tvrdí, dotčené maso nebylo určeno k přípravě pokrmů.

Vzhledem k tomu, že se surovina nacházela běžném skladě a nebyla nijak vyřazena ani řádně označena, nelze vyloučit, že byla také zpracovávána,” uvedl Majer. Doba spotřeby byla překročena o pět až sedm dní.

Případná příprava pokrmů z prošlého masa by mohla znamenat vážné ohrožení zdraví strávníků, z nichž velká část patří mezi nejrizikovější skupiny obyvatel, jako jsou malé děti a důchodci,” dodal Majer.

Podle Kateřiny Vavrochové ze Scolarestu se maso jíst nemělo. “Jednalo se o chybně objednané zboží, které provozovna obratem nahlásila na naše nákupní oddělení s cílem vrátit nadměrné množství masa dodavateli. Pochybení personálu, který toto maso neoznačil, jsme již začali interně řešit, i pro nás je to závažné porušení pracovních procesů, na které velmi dbáme,” dodala.

Prošlé maso bylo na místě znehodnoceno, provozovatel ho bude muset na vlastní náklady zlikvidovat.

V Královéhradeckém kraji už letos problémy s potravinami byly. Policie v říjnu odložila případ otravy jídlem v bistru v Hradci Králové, viníka nenašla. Po požití kuřecího kebabu se zeleninou onemocnělo 81 lidí, 57 z nich skončilo v nemocnici. Akutní otravu lidem způsobil zlatý stafylokok produkující střevní jed enterotoxin typu A. Policie případ vyšetřovala pro podezření z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme