V Krkonoších se poprvé objevila kudlanka, možná kvůli změně klimatu

1. října 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Samička kudlanky nábožné. (Ilustrační foto.)

V Krkonoších se ve volné přírodě poprvé objevila kudlanka nábožná. Odborníci Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) samičku tohoto teplomilného hmyzu našli na louce nad Bolkovem u Rudníku ve výšce 680 metrů nad mořem. Jednalo se o tamní první nález v přírodě bez zjevné vazby na činnost člověka. Rozšíření kudlanky nábožné až do Krkonoš může souviset s klimatickou změnou a oteplováním planety. ČTK to v úterý řekl mluvčí Správky KRNAP Radek Drahný.

“V současné době nemůžeme tvrdit, že se kudlanka v Krkonoších začala pravidelně objevovat. Může se jednat o zcela náhodný výskyt. Příští rok se na danou lokalitu odborníci zaměří, a uvidíme, jestli se podaří objevit více jedinců,” uvedl. Kudlanka se do Krkonoš podle něj mohla dostat zcela náhodně, třeba s nějakým převáženým materiálem, nebo v důsledku silného proudění vzduchu při bouřkách.

V minulosti se kudlanky v Česky hojně vyskytovaly jen na jižní Moravě. V poslední době ale se změnou klimatu rozšiřují své teritorium dál na sever. Letos se tento velký sytě zelený hmyz s trojúhelníkovou hlavou a velkýma očima poprvé objevil například v rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru u Milovic na Nymbursku.

Kudlanky patří mezi dravý hmyz příbuzný švábům, který dokáže výborně využívat svého maskování. Umí velmi trpělivě číhat na svou kořist, především drobný hmyz, který chytají rychlým výpadem svých šavlovitých předních nohou a hned jej zaživa sežerou.

 

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme