V letošní Eurovizi zvítězil Nizozemec. Čeští Lake Malawi skončili jedenáctí

19. května 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Reprofoto Youtube / Eurovision Song Contest

Vítězem 64. ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovize se stal nizozemský zpěvák Duncan Laurence. Česká indie-popová kapela Lake Malawi skončila se skladbou Friend of a Friend na jedenáctém místě.

Finále soutěže se konalo v izraelském Tel Avivu. Zúčastnili se ho zástupci 26 zemi, jako zvláštní host vystoupila americká zpěvačka Madonna. O výsledcích klání rozhodují hlasy národních porotců všech zúčastněných států, k nimž se pak přičtou hlasy diváků. Zatím nejlepším českým výsledkem v soutěži je loňské šesté místo zpěváka Mikolase Josefa.

Izraelské pořadatelství od samého počátku budilo kontroverze. Izraelská vláda původně usilovala o to, aby se soutěž konala v Jeruzalémě, nakonec se ale organizátoři rozhodli pro Tel Aviv. Podle kritiků chce Izrael celou akcí odvést pozornost od násilí v palestinském Pásmu Gazy a na okupovaném Západním břehu Jordánu.

První ročník eurovizního klání se konal v květnu 1956. Soutěž patří k nejsledovanějším televizním přehlídkám populární hudby v Evropě. Za nejslavnějšího vítěze je považována švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila hitem Waterloo.

Mezi další věhlasné tváře, které v Eurovizi uspěly, patří Kanaďanka Céline Dionová, která v roce 1988 reprezentovala Švýcarsko. Česká republika se poprvé zúčastnila v roce 2007. Už v roce 1968 v soutěži, která se tehdy nazývala Velká cena Eurovize, vystoupil Karel Gott, ovšem jako zástupce Rakouska.

Zdroj: ČTK

 

Poslechněte si soutěžní píseň české kapely:

Zprávy - další články

Doporučujeme