V Londýně bude poprvé v historii úřadovat jako starosta muslim!

7. května 2016·Zprávy·Redakce

Starostou Londýna byl zvolen labourista Sadiq Khan, který porazil kandidáta vládních konzervativců Zaka Goldsmitha. Khan se stává současně prvním muslimským starostou britské metropole.

Pětačtyřicetiletý Khan obdržel podle BBC přes 44 procent (přes 1,1 milionu) hlasů, zatímco jeho soupeř 35 procent (přes 900.000). Volební účast činila 45,3 procenta. K hlavním rozdílům obou kandidátů v kampani patřilo to, že Goldmith vyzýval, aby Britové hlasovali v referendu pro odchod z EU, zatímco Khan pro setrvání v unii. Goldmith se v kampani také snažil spojit Khana s islámskými radikály a tato obvinění opakoval před poslanci i britský konzervativní premiér David Cameron. 

“Jsem zklamaný, že konzervativci a Goldsmith se rozhodli vést negativní kampaň. Jsem Londýňan, jsem Brit, jsem muslimského vyznání a jsem samozřejmě hrdý být muslimem. Také jsem otcem, manželem, dlouholetým fanouškem Liverpoolu. Jsem tohle vše,” řekl před volbami Khan. Narodil se 8. října 1970 v Londýně, jeho rodiče emigrovali z Pákistánu krátce před jeho narozením. Vyrostl jako jedno z osmi dětí na londýnském předměstí. Vystudoval práva a pracoval jako právník se zaměřením na lidská práva.

Dosavadní oblíbený londýnský starosta Boris Johnson se rozhodl neusilovat o třetí mandát a věnovat se jiným funkcím v rámci své Konzervativní strany. Podle agentury Reuters usiluje o post předsedy strany a premiéra po odchodu Davida Camerona.

FOTO: ČTK

 

Zprávy - další články

Doporučujeme