V národních parcích opět nebude dovolena zábavní pyrotechnika

22. prosince 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ilustrační foto.

Při novoročních oslavách nebude na území všech čtyř národních parků, tedy Šumava, Podyjí, České Švýcarsko a Krkonošský, dovolena zábavní pyrotechnika. Bude tomu tak podruhé, neboť to od loňského června zakazuje novela zákona o ochraně přírody a krajiny v národních parcích včetně obcí. Parky a ministerstvo životního prostředí to sdělily v páteční tiskové zprávě.

Pro divoká zvířata je používání zábavní pyrotechniky, které doprovází hlasité výbuchy a ostré světelné efekty, velmi stresující. Při útěku, většinou noční krajinou, tak vydávají velkou spoustu potřebné energie a také jim hrozí zranění,” vysvětlil Radek Drahný, mluvčí Krkonošského národního parku.

Za příklady nemusíme chodit nikterak daleko. Snad každý, kdo má psa, kočku nebo jiná domácí zvířata, viděl, jak je používání pyrotechniky děsí. A to jsou domácí zvířata, která jsou od nás zvyklá na spoustu nepřirozených zvuků a světelných efektů. U divokých zvířat je to ještě horší,” doplnil Tomáš Salov za Národní park České Švýcarsko.

Národní parky vydaly společný informační plakát, který bude v informačních a návštěvnických střediscích, v místních hotelech a penzionech. Součástí kampaně je i video společnosti Orchis Film vysvětlující, proč je používání pyrotechniky na chráněných územích omezeno zákonem. Za porušení zákazu hrozí pokuty do deseti tisíc korun.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme