V Německu zadrželi Tunisana, který možná chystal útok jedem

13. června 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Německá policie zadržela v úterý večer v Kolíně nad Rýnem devětadvacetiletého Tunisana, v jehož bytě se našly podezřelé chemikálie. Je možné, že s nimi chystal teroristický útok, uvedla televizní a rozhlasová stanice WDR s odvoláním na vyšetřovatele. Server Spiegel Online napsal, že muž mohl pracovat na bombě s ricinem. Ricin je jedním z nejnebezpečnějších jedů.

Německé tajné služby Sífovi Alláhovi H. přišly na stopu díky tipu ze zahraničí, když si na internetu objednal podezřelé chemikálie, které se dají využít pro přípravu bomby, a také 1000 semen rostliny, z níž se dá získat jedovatý ricin. Když v úterý večer specialisté prohledali jeho byt v kolínské čtvrti Chorweiler látky našli a nyní je zkoumají.

Podle Spiegelu sice muž nedospěl do fáze, kdy byl měl připravenu funkční výbušninu, jeho objednávky na internetu se ale zřejmě orientovaly podle návodu takzvaného Islámského státu k výrobě ricinové bomby. K teroristické organizaci má muž údajně blízko i podle svých profilů na sociálních sítích.

Vyšetřování se ujalo nejvyšší státní zastupitelství, které má v Německu na starosti mimo jiné případy spojené s terorismem. Brzy by mělo rozhodnout, jestli bude pro Tunisana požadovat vazbu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme