V oblasti s africkým morem už není potřeba udržovat el. ohradníky

1. října 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

shutterstock

Veterináři v pondělí odvolali nařízení, na jehož základě bylo nutné udržovat funkční elektrické ohradníky lemující část vysoce rizikové oblasti s výskytem afrického moru prasat na Zlínsku. Elektrické ohradníky byly loni v srpnu nainstalovány na více než deseti kilometrech. Zároveň už není třeba udržovat ani výstražné tabule, které zakazovaly vstup do lesů, na pole a polní cesty v honitbách, kde se nákaza objevila. Vyplývá to z informací, které dnes Státní veterinární správa (SVS) zveřejnila na své úřední desce.

Na dalších 38 kilometrech kolem vysoce rizikové oblasti naopak zůstávají osazené pachové ohradníky. Myslivci navíc v uplynulých dnech dokončili jejich výměnu. V terénu osadili zhruba 7400 nových pachových ohradníků, které jsou díky použité technologii šetrnější k životnímu prostředí. Staré pachové ohradníky skončí ve spalovně.

Pachové ohradníky o víkendu vyměňovali například členové Honebního společenstva Příluky – Lužkovice, práce jeho členové dokončili dnes. “Měli jsme na starost úsek dlouhý asi pět kilometrů. Pracovalo nás 12, v našem úseku bylo třeba nainstalovat asi 1000 kolíků,”řekl ČTK myslivecký hospodář společenstva Jaroslav Hustý. Práce se podle něj obešly bez komplikací, myslivcům přálo počasí.

Výměna pachových ohradníků přišla na zhruba 300 tisíc korun, kompenzaci myslivcům vyplácí ministerstvo zemědělství. V terénu by podle mluvčího SVS Petra Majera měly vydržet až do konce roku, především kvůli očekávané podzimní migraci divokých prasat. “Koncem října začíná u černé zvěře říje. Především samci při ní migrují na velké vzdálenosti, a vzniká tak riziko zavlečení nákazy na další území,”uvedl Majer.

Poslední potvrzený případ afrického moru prasat na Zlínsku je z letošního dubna. Pakliže se nový případ nákazy neobjeví ani v říjnu, zmírní veterináři pravděpodobně některá další mimořádná opatření, jež v souvislosti s onemocněním vydali.

V České republice se africký mor prasat, který není nebezpečný pro člověka, objevil poprvé loni v červnu na okraji Zlína. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí města dosud veterináři potvrdili africký mor prasat u více než 200 uhynulých, zastřelených či odchycených divokých prasat. Do chovů se nákaza nerozšířila. Kdyby k tomu došlo, veterináři by je museli nechat vybít.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme