V pondělí začne první vlna otevírání obchodů. Kde všude bude otevřeno?

17. dubna 2020·Zprávy·Karolína Stránská

Od pondělí 20. dubna se mohou otevřít provozovny řemeslníků, farmářské trhy, autobazary či autosalóny, jak s tím počítal vládní plán na rozvolnění opatření zavedených kvůli epidemii nového typu koronaviru. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) novinářům po dnešním zasedání vlády řekl, že kabinet první vlnu uvolnění opatření schválil a jeho resort zanesl do příslušného předpisu.

Kabinet plán otevírání obchodů a uvolnění dalších činností rozdělil do pěti etap od nejbližšího pondělí 20. dubna do pondělí 8. června. Od 20. dubna se podle něj mohou konat i venkovní tréninkové aktivity profesionálních sportovců a svatby do deseti lidí, obojí za dodržení specifických hygienických opatření. “Vláda posvětila první změny, nyní jsme to vložili přímo do legislativní formy,” uvedl Vojtěch.

O týden později plán počítá s otevřením provozoven do 200 metrů čtverečních, budou se také smět konat bohoslužby do 15 účastníků. Od 11. května by se měly otevřít větší obchody, autoškoly či posilovny. Ministři v úterý nevylučovali, že se harmonogram kvůli epidemiologické situaci opozdí, Vojtěch dnes nevyloučil ani jeho uspíšení. “Pokud by se situace vyvíjela pozitivně a dobře, pak se můžeme bavit o úpravě, od pondělí ale platí, co jsme slíbili,” uvedl.

Kabinet do první vlny výslovně nezařadil salóny pro psy a kočky. “My řekli, že už se chceme vyhnout definování specifických prodejen, tyto spadají do provozoven do 200 metrů čtverečních, předpokládám, že větší nejsou, ty by byly uvolněny od 27. dubna,” uvedl Vojtěch.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) před jednáním vlády řekl, že salóny se otevřou už v první vlně. “Vyhodnotili jsme si to a je možné to zařadit do té první skupiny profesí a psy bude možné stříhat,” řekl. Vojtěch na doplňující dotaz uvedl, že jako řemeslo by stříhání psů spadalo do první vlny, pokud řemeslem není, tak do druhé.

Kadeřnictví a holičství se podle plánu vlády mají otevřít až v pondělí 25. května. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula to vysvětlil tím, že v klasickém kadeřnictví nastává bezprostřední přímý kontakt mezi cizími lidmi, což je z hlediska epidemie rizikové. “U pejsků ten problém není zdaleka takový, z tohoto úhlu pohledu je to bezpečnější,” uvedl.

Zprávy - další články

Doporučujeme