V posledních letech klesá počet osvojených dětí i žádostí

23. srpna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Zhruba o čtvrtinu klesl v posledních letech počet osvojených dětí a také žádostí o osvojení. Vyplývá to ze statistiky ministerstva práce a sociálních věcí, kterou ve zprávě uvedla veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. K dané problematice řešila případ páru žádajícího o osvojení dítěte. Přestože nebyl v manželství, což je zákonná podmínka, krajský úřad ho podle Šabatové chybně zařadil do evidence a dal mu mylnou naději. Úřad se za to po upozornění ombudsmanky omluvil.

V roce 2012 si zájemci v České republice osvojili 526 dětí a podali 729 žádostí. Postupně se počet v roce 2016 snížil na 377 osvojených dětí a počet žádostí na 540.

Na ombudsmanku se obrátili partneři, kteří čekají na osvojení několik let. Oba v době příprav na osvojení byli ve věku kolem 50 let, žili spolu pět let, ale nebyli manželi. Krajský úřad je přesto zařadil do evidence osob vhodných pro osvojení dítěte. Upozornil je při tom, že s ohledem na vyšší věk a absenci manželství bude osvojení problematické. Šabatová to označila za chybné.

“Jestliže je pro osvojení společného dítěte zákonnou podmínkou uzavřené manželství, neměl úřad partnery společně zařazovat do evidence a dávat jim mylnou naději, že spolu mohou osvojit dítě,” uvedla Šabatová.

Podle ní přitom nic nebránilo tomu, aby se jeden z partnerů sám za sebe ucházel o osvojení dítěte, protože v takovém případě nemusí žít v manželství. “Úřad je měl o tom a o právních důsledcích osvojení dítěte jen jedním z páru poučit,” poznamenala Šabatová.

Úřad také partnerům stanovil, že kdyby uzavřeli manželství, až po tříleté době by hodnotil jeho stabilitu. “Tříletou lhůtu pro osvědčení manželství si krajský úřad stanovil nezákonně. Žádný právní předpis neurčuje, jak dlouho by mělo trvat manželství budoucích osvojitelů. V úvahu je třeba brát například i dobu, po kterou partneři před svatbou žijí v družském poměru. I to vypovídá o stabilitě vztahu,” zdůraznila ombudsmanka.

Podle ní úřad výtky přijal, partnerům se omluvil a praxi změnil. Partneři nakonec uzavřeli manželství a nadále čekají na osvojení dítěte.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme