V Praze bude čtvrtá demonstrace proti ministryni Benešové

20. května 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Čtvrtý týden v řadě se v Praze toto úterý uskuteční demonstrace za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Na rozdíl od předchozích protestů, které vrcholily na Staroměstském náměstí, se akce přesune na Václavské náměstí. Podle organizátorů je důvodem jeho větší kapacita, ale i určitá symbolika. Organizátoři protestů se obávají,že po jmenování Benešové do vlády je v ohrožení nezávislost justice, a to i v případu vyšetřování premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli údajnému dotačnímu podvodu. Benešová i Babiš v minulosti obavy z ohrožení nezávislosti justice odmítli.

V předchozích třech týdnech se demonstrace v Praze konaly v pondělí a účast na nich postupně rostla. “Minulý týden to bylo ze všech akcí na Staroměstském náměstí nejvíc, odhadovali jsme kolem 30 000 lidí. Teď očekáváme další nárůst kolem 40 000, až k 50 000, když se všechno podaří, jak má,” řekl ČTK Benjamin Roll ze spolku Milion chvilek, který demonstrace pořádá.

I kvůli rostoucímu počtu účastníků protestů se nyní demonstrace uskuteční na Václavském náměstí. “Jiné místo je kvůli tomu, že očekáváme více lidí. Je to i kvůli symbolické roli, kterou Václavské náměstí má. Je to vyvrcholení téhle části protestů,” uvedl Roll.

Na rozdíl od minulého týdne se neuskuteční souběžné protesty v dalších českých městech. “Tento týden je zaměřený vyloženě na Prahu. Vyzvali jsme všechny ostatní obce, aby vyslaly lidi sem. Zítra (v úterý) na Václaváku ohlásíme, že v dalším týdnu naopak budou demonstrace po celé republice, a vyzveme Pražany, aby vyrazili jinam,” řekl Roll.

Demonstranti požadují demisi Benešové a přijetí takových opatření, aby byla nezávislost justice zajištěna. Pokud se jejich požadavky nenaplní, uskuteční se další demonstrace 28. května.

Protesty jsou dobře organizované, demonstrující dostávají připravené transparenty. Organizátoři se mohou při přípravě demonstrací opřít o finanční podporu sympatizantů, na transparentní účet jim chodí dary v řádu stovek nebo tisíců korun od fyzických osob. Kromě toho jim jejich příznivci pomáhají i jako dobrovolníci, uvedl Roll. Lidé nabízejí pomoc při roznášení letáků, přípravě pódií, zajišťování bezpečnosti nebo při přípravě PR.

Spolek milion chvilek vznikl po sněmovních volbách 2017. Babiše vyzval k tomu, aby plnil předvolební sliby občanům, zejména to, že bude podporovat a rozvíjet demokracii v ČR. Protože podle spolku své sliby nemyslel vážně, přišli jeho členové loni v únoru s kampaní Milion chvilek pro demokracii. Za sto dní chtěli získat milion podpisů od lidí, kteří si myslí, že má Babiš odstoupit z čela vlády. Petici dosud podepsalo víc než 333 000 lidí.

Impulzem pro současné demonstrace, z nichž první se konala 29. dubna, se stala demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) a volba jeho nástupkyně, jíž se stala poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Benešová. Kněžínek svůj úmysl odejít z vlády oznámil 18. dubna, pouhý den poté, co státní zastupitelství informovalo o návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo.

Benešová i Babiš odmítli, že by s příchodem nové ministryně hrozilo narušení nezávislosti justice. Podle premiéra Benešová nechystá změny v čele státního zastupitelství. Po dalších demonstracích Babiš poukázal na to, že na nich vystoupili zástupci sněmovních stran, akce označil za součást kampaně před evropskými volbami, které se konají tento pátek a sobotu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme