V pražských Hlubočepích utekla smrtelně jedovatá mamba zelená

3. října 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Policie ČR

V pražských Hlubočepích v ulici V Bokách I unikla v úterý večer smrtelně jedovatá mamba zelená. Hada se zatím nepodařilo odchytit, policie nabádá k obezřetnosti, informace o výskytu plaza mají lidé volat na linku 158. Na webu policie o tom ve středu informoval její mluvčí Jan Rybanský. Mamba v pondělí uštkla třicetiletou ženu, zřejmě její majitelku, po podání antiséra je v umělém spánku.

Policisté v této souvislosti prošetřují i předcházející událost, kdy byla z domu odvezena 30letá žena s podezřením na uštknutí. Ta byla podle prvotních informací zároveň chovatelkou tohoto hada,” uvedl mluvčí. Podle mluvčí záchranné služby Jany Poštové záchranáři zasahovali u této ženy v pondělí večer. “Ženu resuscitovali, zajistili dýchací cesty a převezli ji do motolské nemocnice. Pravděpodobně, možná, se mohlo jednat o uštknutí hadem,” řekla ve středu Poštová ČTK. Mluvčí nemocnice Pavlína Danková přijetí pacientky potvrdila, ČTK ale řekla, že následně byla převezena do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí, kde mají sérum.

Pacientce bylo podáno antisérum. Nyní je v umělém spánku a čekáme, až antisérum zabere,” řekl mluvčí VFN České televizi. Antisérum by podle něj mělo zabrat buď k večeru nebo v noci. “Více bychom měli vědět zítra (ve čtvrtek) ráno,” doplnil.

Okolnosti úniku smrtelně jedovatého hada jsou předmětem dalšího vyšetřování, dodal Rybanský. Podle specialistů na odchyt jedovatých hadů z pražské zoologické zahrady je velmi nepravděpodobné, že by tento had s ohledem na nízké venkovní teploty opustil zdi bytu, případně domu.

V souvislosti s událostí policie evakuovala obyvatele dotčeného domu a požádala o spolupráci specialisty na odchyt jedovatých hadů.

Mamba zelená je rychlý, hbitý, útočný a vysoce jedovatý stromový had, žije v západní Africe. Její přirozenou potravou jsou především ptáci a drobní savci včetně hlodavců, kořist loví v korunách stromů i na zemi. Její jed je vysoce toxický, není-li okamžitě zahájena léčba, může pacient umřít na udušení způsobené ochrnutím dýchacího svalstva.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme