V přípravných třídách budou moci být i děti s odkladem kvůli věku

9. února 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

V přípravných třídách základních škol opět budou moci být i děti, které mají odklad povinné školní docházky kvůli věku, neboť šesté narozeniny slaví v období od září do prosince. Změnu přinese poslanecká novela školského zákona, kterou v pátek prezident Miloš Zeman podepsal. Informoval o tom Hrad v tiskové zprávě.

Školský zákon umožňuje od loňského září přijímat do přípravných tříd jen děti s povoleným odkladem povinné školní docházky. Děti, které by měly takzvaný odklad věkem, opomíjí. Tyto děti mají možnost buď zůstat v mateřské škole, nebo nastoupit předčasně do první třídy základní školy.

Novela se bude týkat škol, jejichž zřizovateli jsou obce, kraje nebo církve. Rozšíření na soukromé školy by mohla přinést až další úprava školského zákona.

Zastánci přijaté novely její potřebu zdůvodnili tím, že ředitelé základních škol nemohou otevřít přípravnou třídu, pokud v ní nemají alespoň deset dětí.

Do přípravných tříd budou moci rodiče znovu hlásit i děti na základě písemného doporučení školského poradenského zařízení.

Vláda se k novele stavěla odmítavě. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) to zdůvodňoval tím, že vyzrálé a nadané pětileté děti mohou jít k předčasnému zápisu do první třídy. Přípravné třídy slouží podle ministerstva dětem, které přes svůj věk nejsou na školní docházku připraveny.

Zprávy - další články

Doporučujeme