V restauracích se možná povolí kuřárny. Pro jsou i někteří senátoři

2. května 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zmírnění protikuřáckého zákona by se mohlo stát skutečností. Návrh poslance Marka Bendy (ODS) chce povolit kuřárny v restauracích. Malým barům do 80 metrů chce dokonce umožnit, aby se prohlásily za kuřácké. Návrh zákona má prozatím 86 příznivců.

Předloha, za níž stojí Marek Benda z ODS, by přinesla možnost zřizování kuřáren v restauracích, divadlech, kinech a dalších kulturních zařízeních a na sportovištích včetně hal. Provozovatelé menších hospod nebo barů, v nichž se nepodává jídlo, by se mohli rozhodnout, zda bude podnik kuřácký, nebo nekuřácký. Novela by dále zrušila odpovědnost hostinských za to, že podají alkohol dospělé osobě, u níž panuje podezření, že pak bude vykonávat činnost, kterou by mohla někoho ohrozit nebo poškodit majetek.

Benda za předkladatele řekl, že hned po účinnosti zákona koncem loňského května se projevily jeho záporné rysy. Prohloubily se podle něho konflikty mezi kuřáky a nekuřáky, na chodnících před restauracemi jsou popelníky nebo nedopalky, okolní obyvatele obtěžuje hluk a cigaretový kouř, který proniká okny do bytů. Tyto dopady by podle Bendy bylo záhodno aspoň částečně zmírnit.

Pod Bendův návrh se podepsalo zatím 86 poslanců. Podle zjištění MF Dnes by se ke zmírnění zákona přiklonilo i několik senátorů. Na dotaz deníku odpovědělo 59 senátorů, z toho 26 bylo pro zmírnění zákona, 24 proti a zbylých 9 se nerozhodlo. “Nejsem pro přehnané zákazy, bývá to kontraproduktivní,“ uvedla senátorka Milada Emmerová (ČSSD). “Ten zákon neplatí zase tak dlouho,“ připomněl senátor Petr Holeček (STAN).

Schůze Sněmovny, kde se bude řešit zmírnění protikuřáckého zákona, by se měla konat 22. května.

Zdroj: ČTK/MF Dnes

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme