V rozinkách v řetězci COOP byla nadlimitní úroveň toxinů z plísní

15. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Nadlimitní množství toxinů z plísní odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rozinkách v prodejnách řetězce COOP. Dovezeny byly z Íránu a výrobcem je slovenská firma Encinger. Prodejce musí rozinky okamžitě stáhnout z prodeje a inspekce s ním zahájí správní řízení o uložení pokuty, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Zmíněný výrobek má název Dle gusta suché plody – sušené rozinky ve stogramovém balení. Datum minimální trvanlivosti je 22. listopadu 2019. “Laboratorní rozbor potvrdil nadlimitní přítomnost látky ochratoxin A v množství 22,7 mikrogramů na kilogram. Limit je přitom deset (mikrogramů),” uvedl Kopřiva.

Požití potravin obsahujících ochratoxin je pro lidské zdraví škodlivé. Inspekce proto doporučuje rozinky z dané šarže nekonzumovat.

Výrobce Encinger, který dodává do prodejen sušené ovoce a ořechy, má problémy s kvalitou zboží relativně často. Například na portálu Potraviny na pranýři má za šest let existence portálu již okolo 80 záznamů a jen za poslední půlrok dva záznamy.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme