V rybníku Nesyt na Břeclavsku uhynulo kvůli suchu 100 tun ryb

11. srpna 2018·Zprávy·Karolína Stránská

V rybníku Nesyt na Břeclavsku uhynulo kvůli suchu podle aktuálních odhadů možná až 100 tun ryb. Jednatel obhospodařujícího Rybářství Hodonín Oldřich Pecha ČTK řekl, že se obává, že lekly všechny ryby. V rybníku je jich nasazeno skoro 150.000. Podle Pechy půjdou škody do milionů korun. Důvodem úhynu ryb je sucho, horko a snížená hladina rybníka, což způsobilo nedostatek kyslíku ve vodě. Na místě je 22 pracovníků rybářství, kteří leklé ryby odstraňují.

Rybářství situaci řeší od pátku, to vylovilo 20 tun leklých ryb. Původně Pecha odhadoval, že bude uhynulých ryb okolo 40 tun. “Dnes už víme, že to bude horší, ne-li kompletní vyhynutí. Doufáme, že alespoň část přežila. Vypadá to ale hodně špatně, protože došlo k úhynu nejen kaprů, ale kompletní osádky včetně karasů. To nevěští nic dobrého,” řekl Pecha. V rybníce byli z 90 procent kapři, ale i candáti, sumci, štiky a úhoři.

Rybník Nesyt patří mezi Lednické rybníky, jde o největší rybník na Moravě a jeden z největších v republice. Vodní plocha má rozlohu kolem 300 hektarů.

Zprávy - další články

Doporučujeme