V ZOO Dvůr Králové se narodil vzácný nosorožec. Je to holka!

20. října 2016·Zprávy·Redakce

V Zoologické zahradě Dvůr Králové nad Labem se minulý týden narodilo třetí letošní mládě nosorožce dvourohého, druhu, který je ohrožen vyhynutím. Nové mládě je samička. V červnu se v zoo narodili dva samci. Nynější přírůstek je 44. nosorožcem dvourohým, který se ve dvorské zoo narodil. ČTK o tom dnes informovala mluvčí zoo Andrea Jiroušová.

Dvorská zoo chová nosorožce dvourohé jako jediná v České republice. Ve volné přírodě žije posledních několik stovek jedinců tohoto druhu.

Samičku přivedla na svět 12. října krátce před půlnocí osmnáctiletá samice Jola. Otcem nového přírůstku je dvacetiletý samec Mweru, který v dvorské zoo zplodil už čtyři mláďata. “Jola zvládla porod zcela bez zásahu ošetřovatelů a stala se tak trojnásobnou matkou. Mládě se ale narodilo s nižší hmotností než obvykle, proto se ho hned po porodu ujali ošetřovatelé, aby zkontrolovali jeho zdravotní stav,” uvedl kurátor nosorožců Jiří Hrubý.

Samička je menšího vzrůstu, takže zatím přes velkou snahu nedosáhne na matčin struk a nemůže se napít mateřského mléka. “Mládě proto krmí naši ošetřovatelé, a to přibližně osmkrát až desetkrát denně. Malá samička je bystrá a na podávanou lahev ihned správně reaguje. Věříme, že jakmile povyroste, začne ji krmit matka,” uvedl Hrubý.

V současné době má ZOO Dvůr Králové 17 nosorožců dvourohých, což je největší skupina chovaná v Evropě.

Autor: ČTK / ane

Zprávy - další články

Doporučujeme