Václav Klaus: Kauza Vrbětice je česko-český problém. Náš složitý vztah s Ruskem je pouze zneužíván

30. dubna 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·Helena Šulcová

Exprezident Václav Klaus. (Foto: Frekvence 1)

Podle policie stáli dva ruští agenti za výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích. Podle bývalého prezidenta České republiky Václava Klause ale za celou aférou nestojí Rusko, nýbrž česká vláda a opozice. Ta si podle něj chtěla vytvořit jiného strašáka, než je onemocnění covid-19.

Česko-český problém

“Myslím, že ta kauza nepůsobí jako vykonstruovaná jenom na mě. Jsou to všechno jen domněnky a ta účelovost je naprosto evidentní. Já bych chtěl hlavně předeslat jednu věc – jsem přesvědčen o tom, že celá tato z nebe spadlá kauza Vrbětice je česko-český předvolební problém. Takhle bych si to troufal nemilosrdně a tvrdě říci. Myslím, že nemá primárně žádnou souvislost s česko-ruskými vztahy. Je to náš domácí problém,” uvedl Klaus v rozhovoru s Helenou Šulcovou v pořadu Press klub na Frekvenci 1.

Politik je přesvědčen, že jde kauzu uměle vytvořenou proto, že se blíží volby. “Končí epidemie covidu – já myslím, že to je úplně evidentní. Jenom oficiální nomenklaturní epidemiologové to nechtějí přiznat. A když už najednou té vládě nestačí zahlcovat veřejnost zprávami o úžasných, rozumných, odvážných politických krocích vlády v zabrzdění covidové epidemie, tak najednou ta politika začíná hledat nějakou alternativu. A když prohrála takzvanou covidovou válku, tak se pouští do války s Ruskem. Já to vidím takhle jednoduše,” uvedl v rozhovoru.

Komplikovaný vztah s Ruskem je pouze zneužíván

Podle bývalého prezidenta je náš vztah s Ruskem, který byl v minulosti dlouhodobě složitý a zřejmě ještě nějaký čas bude, v současné chvíli pouze zneužíván. “Je používán jako záminka k obhajobě postojů části naší politické scény. Řekněme si to opravdu nahlas. Pro nás, pro českou veřejnost, je pravdu málo pochopitelné, co se vůbec v těch vrbětických skladech stalo. Jaké zbraně tam byly skladovány, jaké podivné obchody se zbraněmi u nás mohou soukromníci – naši, či nějací bulharští či jacíkoliv cizí – na našem území provádět a jaké zahraničně politické hry se zbraněmi se s vědomím či bez vědomí českého státu hrají. A to mě opravdu děsí, nemám jak si to vysvětlit a překvapuje mě to,” vyjádřil se k aktuálnímu dění.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme