Václav Klaus: Začněme s Covidem zacházet tak, jako s normální nemocí, protože on normální nemocí je

2. září 2021·Zprávy·Dominika Číčelová

Václav Klaus. (Foto: Frekvence 1)

Situace v Afghánistánu je v současné chvíli hlavním světovým tématem číslo jedna. Jaký názor na celou věc má bývalý prezident Václav Klaus, nám prozradil jako host Press klubu. Kromě toho se vyjádřil ke covidové situaci v České republice a zavzpomínal na ročníky filmového festivalu v Karlových Varech, kterých se účastnil.

Bývalý prezident Václav Klaus byl tím, kdo 9.3. roku 2003 podpořil vyslání české jednotky do Afghánistánu. Dnes to vidí jinak. “Já jsem nebyl tvůrce myšlenky, abychom putovali do Afghánistánu, ale tehdy byla jiná chvíle. Byla Al-Káida a bylo po září 2001, takže byla jiná situace,” říká bývalý prezident. “Kdyby bylo tehdy cílem vojensky porazit tehdejší afghánský režim, tak by šlo o jeden projekt. Ale celý západ tam šel s jiným projektem. Chtěli změnit systém a vytvořit tam demokratický svět. Já to považuji za tzv. vývoz demokracie, který nemohl uspět a taky tragickým způsobem neuspěl.

Situace mu nepřijde nijak nová

Václav Klaus je přesvědčený, že celý afghánský experiment způsobil převrácení role armády České republiky “Z naší armády se stává expediční sbor, který má bojovat někde deset tisíc kilometrů od nás a na to samozřejmě potřebuje jinou výzbroj, než na naší zemi,” tvrdí profesor Klaus.

Co se týče evakuačních záležitostí, vidí bývalý prezident silnou podobnost v situaci, kdy Amerika opouštěla Vietnam. “Ty záběry, které tam vidíme, jsou samozřejmě hrozivé. Pro mou generaci však nejsou zcela nové. My jsme zažili stejné obrázky, když Americká armáda opouštěla Vietnam. Pro nás jsou to úplně stejné záběry, kdy se drali lidi do helikoptér v Saigonu a poslední, která vzlétala, tam řadu lidí nechala s jistotou, že dopadnou špatně. Takže k tomuhle nic nového a objevného říkat nemohu.

Došlo k selhání vývozu demokracie

Profesor Klaus si také stojí za svým názorem, že se v Afghánistánu bojovalo polovičatě, protože ne všichni byli na straně vnějších jednotek, které tam přišli. “Nebylo možné jen tak tam být a doufat, že vyrostou nové generace Afghánců, kteří budou mít úplně jiný názor na svět, a kteří budou všichni především chtít studovat na Harvardu a na Oxfordu a budou mírumilovní. To se ale nestalo, protože jde o společnost zcela jiného typu. To je fatální selhání vývozu demokracie.

Covid je normální nemoc

S bývalým prezidentem jsme také naťukli téma koronavirové situace v Česku. Profesor Klaus se nám přiznal, že antigenní testy považuje za zbytečný nesmysl, stejně tak jako výrok pana ministra, že kdo nebude testovaný, nebude se moct zúčastnit tělocviku a nebude moct zpívat. “Proticovidová politika u nás dosahuje směšných úrovních. Chtějí nás umučit, utestovat, uočkovat. Točíme se v začarovaném kruhu, ve kterém se někdo musí nadechnout a musí říct: Už dost! Začněme s Covidem zacházet tak, jako s normální nemocí, protože on normální nemocí je,” říká Václav Klaus.

Na festivalu vždy trpěl

V rozhovoru jsme se také bavili o filmovém festivalu v Karlových Varech, jehož častým hostem Václav Klaus býval. „Já jsem vždy v tom sále trpěl. Věděl jsem, že za chvíli film skončí a já se budu muset otočit na hlavního hosta, jehož film se právě promítal, a říct mu, že to bylo pěkné, a při tom to bylo šílené. Takže trpím a přemýšlím, jaké slovo vyřknu, abych ho neurazil.

Poslechněte si celý rozhovor: 

Zprávy - další články

Doporučujeme