Válečné bunkry se proměňují v byty. Jsou v centrech měst a přitom levnější!

18. dubna 2016·Zprávy·Redakce

Válečné bunkry byly řadu let považovány za jizvy na tvářích německých měst. V poslední době je ale architekti proměňují v atypické byty. A mnoho lidí láká jejich nižší cena i umístění v centrech měst.

Před druhou světovou válkou a během ní v Německu vyrostlo několik tisíc bunkrů. Kromě velkých podzemních komplexů, jako bunkr nacistického vůdce Hitlera v centru Berlína, vznikaly také několikapatrové budovy ze silného betonu, které sloužily jako úkryt pro civilní obyvatelstvo při bombardování. Po skončení války je úřady civilní obrany nechávaly v provozuschopném stavu kvůli obavě, že by studená válka v Evropě mohla přerůst v otevřený konflikt.

Teprve po roce 2000 přešly bunkry do vlastnictví měst, která pro ně však neměla využití. Zároveň je ale nemohla odstranit, protože jejich stržení by bylo technicky náročné a finančně mimořádně nákladné. Zájem o přebudování bunkrů na moderní bydlení se začal objevovat až v posledních pěti letech. V hustě zalidněných velkoměstech je totiž nedostatek obytných ploch a bunkry nabízejí excelentní polohu uprostřed existující zástavby a přitom jsou ve srovnání s klasickým bydlením relativně levné.

Bunkry s 900 metry čtverečními užitné plochy lze pořídit i za méně než 100.000 eur (2,7 milionu Kč). Průměrná cena bytu o 60 čtverečních metrech se přitom v Berlíně pohybuje kolem 2700 eur (73.000 Kč) za metr čtvereční, v celém Německu je průměr 2300 eur (62.000 Kč) za metr čtvereční. Přestavba bunkrů probíhá trochu jako práce sochaře. Dělníci totiž pomocí diamantových řezáků hloubí nové prostory ve zdech a prořezávají nová okna.  

VIDEO: Smrt Hitlera i po 70 letech vyvolává otázky a mystéria

V Německu mohou psi do muzea. Musí se ale předtím pořádně vyvenčit!

Zprávy - další články

Doporučujeme