Válka na Twitteru: Trump urazil kongresmanky tmavé pleti, omlouvat se nehodlá

15. července 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Donald Trump se nehodlá omlouvat za urážlivé poznámky na twitteru adresované o víkendu demokratickým kongresmankám s přistěhovaleckými kořeny nebo tmavou pletí. Vyplynulo to z pondělních vzkazů amerického prezidenta na twitteru. Trump v neděli napsal, že poslankyně by neměly Američany poučovat o tom, jak vést zemi, když samy pocházejí z "rozvrácených a zločinem zamořených zemí", do kterých by se radši měly vrátit.

Podle dnešního Trumpova tweetu by se čtyři kongresmanky, které bez uvedení jména kritizoval, měly naopak omluvit jemu. “Kdy se radikálně levicové kongresmanky omluví naší zemi, izraelskému lidu a úřadu prezidenta za nadávky ze svých úst a za příšerné věci, které řekly? Tolik lidí se na ně rozzlobilo za jejich hrozné a nechutné jednání!” napsal v pondělí prezident.

Zmínka o urážce Izraele podle agentury AP mířila na Ilhan Omarovou, která se loni stala jednou z prvních muslimek ve Sněmovně reprezentantů. Letos v lednu prohlásila, že má chuť se smát, když američtí politici vyzdvihují Izrael jako demokracii na Blízkém východě. V únoru pak na adresu americké proizraelské politiky naznačila, že je důsledkem korupce. Za své výroky se později omluvila.

Mezi americkou opozicí vyvolaly Trumpovy nedělní poznámky bouřlivou kritiku. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová řekla, že cílem prezidenta je nejspíš vytvořit Ameriku, která “by byla znovu bílá”. I republikánský kongresman a Trumpův kritik Justin Amash prezidentovo vyjádření nazval “rasistickým a nechutným”.

Trump ale v sérii dnešních tweetů přešel do protiútoku. “Chtějí-li se demokraté sjednotit kolem nadávek a rasistické nenávisti plynoucí z úst těchto nepopulárních a nereprezentativních kongresmanek a z jejich akcí, bude zajímavé sledovat výsledek. Můžu vám říct, že Izrael se jejich vinou cítil Spojenými státy opuštěn,” napsal prezident.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme