VAROVÁNÍ: Plastová kačenka s káčaty obsahuje nebezpečné látky

30. dubna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ilustrační foto

Ministerstvo zdravotnictví varuje před plastovou žlutou kačenkou s káčaty, která se prodává zabalená do plastové síťky. Hračka obsahuje několikanásobek povoleného množství ftalátu DEHP. Tato látka se může při hře dostat přes sliny do těla dítěte a nepříznivě ovlivňovat plodnost. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Žlutá kačenka i káčata mají červený zobák a při stisku vydávají pískavý zvuk. Na břiše kačenky je nalepena bílá etiketa s názvem výrobku – Gumová kačenka s mláďaty, kódem výrobku YFM001 a EAN kódem, údaji o výrobci, dovozci a distributorovi, odkazem na internetovou stránku, s varovnými texty v českém jazyce, údajem o zemi původu, označením shody CE a s piktogramem upozorňujícím na nevhodnost výrobku pro děti do tří let.

Ftaláty se používají jako změkčovadla při výrobě plastů a jedním z nejrozšířenějších je DEHP. Limit stanovený Evropskou unií kvůli škodlivosti ftalátů je pouhých 0,1 procenta hmotnosti výrobku. Ministerstvo zveřejňuje informace o hračkách a dalších nebezpečných výrobcích, které se do Česka převážně dovážejí z Číny, na svém webu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme