VAROVÁNÍ: V Jeseníkách byl vyhlášen druhý stupeň lavinového nebezpečí

27. prosince 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Pohled na nejvyšší horu Moravy a pohoří Jeseníků Praděd 1492 m.n.m 9.dubna 2012.

V Jeseníkách vyhlásili horští záchranáři druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Důvodem je to, že za poslední tři dny napadlo asi 30 centimetrů sněhu, který se nespojil s původní vrstvou. Na horách nyní leží kolem metru sněhu, řekl ve čtvrtek ČTK dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek. Druhý lavinový stupeň platí i v Krkonoších.

“Lavinovou prognózu jsme zvedli na stupeň číslo dvě z toho důvodu, že nám poslední tři noci a dva dny napadlo až 35 centimetrů sněhu, který dopadl na zhruba deseticentimetrovou ledovou krustu. Tyto rozdílné vrstvy se nestihly spojit. Hrozí tedy, že by nový sníh mohl po ledové krustě sjet,” uvedl Škovránek.

V nejvyšších partiích hor leží 90 centimetrů, v hřebenových partiích i 120 centimetrů. “Je to však proměnlivé, místy je jen deset centimetrů a prosvítá pod tím borůvčí. V průměru tedy leží na horách 70 až 80 centimetrů sněhu,” doplnil Škovránek.

Druhý lavinový stupeň znamená mírné nebezpečí. Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích většinou uvedených v lavinové předpovědi.

Tento stupeň bývá obvykle vyhlašován pro polovinu zimního období a stává se při něm 34 procent lavinových nehod, uvádí horská služba na svých stránkách www.horskasluzba.cz. V Jeseníkách platí lavinové stupně pouze v lavinových katastrech, které leží mimo turistické oblasti.

Zprávy - další články

Doporučujeme