VAROVÁNÍ: V Krkonoších hrozí kvůli mokrému sněhu pády stromů

12. ledna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

V Krkonoších hrozí v lesích kvůli mokrému sněhu pády stromů a větví. Turisté by měli zvážit výlety do lesů a nevstupovat pod zavěšené či nahnuté stromy zatížené mokrým sněhem. Riziko pádu stromů je největší v západních Krkonoších, pády stromů však hrozí po celých horách. Varování v sobotu vydala Správa Krkonošského národního parku (KRNAP). V Krkonoších za poslední týden napadlo asi 90 centimetrů sněhu, celkem na hřebenech hor leží asi 1,5 metru.

“Mokrý sníh na mnoha místech způsobil vrcholové zlomy stromů, na řadě míst jsou stromy polovyvrácené a nahnuté,” řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Upozornil, že kvůli polomům nejsou někde projeté běžecké stopy. “S ohledem na předpověď počasí může tato situace trvat i několik příštích dní,” uvedl Drahný.

V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice. Tento stupeň je charakterizován jako značné lavinové nebezpečí.

“V některých případech je možnost samovolného uvolnění lavin velkých a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů,” uvedl Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše.

Teploty se v sobotu v Krkonoších pohybovaly kolem nuly, několikastupňový mráz byl pouze ve vyšších polohách na hřebenech hor. Kvůli silnému větru byl dnes mimo provoz horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku.

Zprávy - další články

Doporučujeme