VAROVÁNÍ: Vodáci nesmí na Teplou Vltavu. Řeka se tam zvedla o 1,5 metru

13. června 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Kvůli silným dešťům nesmí turisté splouvat šumavský úsek Teplé Vltavy. U Soumarského Mostu na Prachaticku stoupla hladina řeky za poslední dva dny o 150 cm na dva metry. Voda se tam rozlila do okolí Vltavy a hasiči museli ráno evakuovat nedaleký kemp u Lenory. ČTK to řekl Jan Švarc ze šumavského národního parku a mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

“Už v úterý dopoledne se hladina dostala na výšku kolem metru. A vzhledem k pokračujícímu dešti nadále stoupala. V noci na dnešek patrně překročila výška i hranici dvou metrů a po ránu to už pomalu klesá,” uvedl Švarc. Dodal, že současný stav je pro splouvání nebezpečný. Domnívá se, že podobná situace bude panovat i ve čtvrtek a v pátek. “Možná, že v sobotu se bude moct zase splouvat. Ale to teprve uvidíme. Až trochu klesne hladina, průvodci budou moct na řeku a zjistí, jestli někde nespadly přes řeku podemleté stromy,” uvedl.

Nedaleko Soumarského mostu hasiči dnes ráno evakuovali zaplavený kemp. “Jednalo se o osm lidí a nikdo nebyl zraněn,” řekla Matějů.

Zvýšení hladiny řek způsobila silná bouřka, která zasáhla oblast Šumavy především v první polovině úterní noci. “Například v Bučině u Kvildy spadlo za hodinu 60 milimetrů vody,” řekl ČTK hydrolog Tomáš Vlasák. Dodal, že se jednalo o silné lokální bouřky, které by však více neměly mít vliv na další případné stoupání hladin řek. “Očekáváme, že v průběhu dneška budou ty hodnoty klesat,” uvedl. Meteorologové očekávají, že pršet bude nadále i dnes, ale nespadnou tak velké objemy vody. K večeru by srážky měly ustávat.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme