Vdovy po šerpech se pokusí zdolat Mount Everest na počest svých manželů

27. prosince 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Vdovy po dvou šerpech, kteří zemřeli během výstupu na Mount Everest, se pokusí zdolat nejvyšší horu světa. Chtějí tak dokončit nedokončené výstupy svých manželů a inspirovat tak i další osamělé ženy. Ženy to uvedly v prohlášení, ze kterého citovala agentura Reuters.

Jeden ze šerpů zahynul v roce 2013 při upevňování lan zejména pro zahraniční horolezce, kteří chtějí na 8848 metrů vysokou horu vystoupat. Jeho manželka se pokusí na Mount Everest vylézt příští rok v květnu a doprovodí ji další vdova po jednom ze šestnácti šerpů, kteří přišli o život při pádu laviny nedaleko základního tábora v roce 2014.

Jak obě ženy uvedly ve svém prohlášení, “pokusí se na horu vylézt na počest svých manželů”. Obě již absolvovaly výcvik a zdolaly dva menší vrcholy.

O výstup na Mount Everest se v loňském roce pokoušel rekordní počet horolezců, šest jich ale při tom zahynulo. Jedním z nich byl i držitel několika rychlostních rekordů z výstupů v Alpách Ueli Steck. Od roku 1920 přitom na Mount Everestu zahynulo už více než 200 lidí, drtivá většina z nich ale až po roce 1980.

Zprávy - další články

Doporučujeme