Ve Francii začalo první kolo prezidentských voleb

23. dubna 2017·Zprávy·Redakce

Volby ve Francii, FOTO: Reprofoto Twitter

Ve Francii začalo dnes první kolo prezidentských voleb, ve kterém 47 milionů voličů rozhodne o tom, kteří dva z 11 kandidátů postoupí do druhého kola. Za favorita je označován centrista a proevropský politik Emmanuel Macron, který by do druhého kola za dva týdny mohl postoupit z prvního místa. Země se ještě nezbavila emocí následkem čtvrtečního teroristického útoku přímo na pařížské třídě Champs-Élysées, při kterém zahynul jeden policista.

Podle volebních preferencí by ho z druhého místa mohla následovat protievropsky zaměřená nacionalistka Marine Le Penová, ačkoli dlouho stála v čele žebříčku podpory potenciálních voličů. Poslední násilný incident ale fakticky nezahýbal jejím postavením.

Postup ani jednoho z nich není ale úplně jistý: stále ještě se může vrátit do hry bývalý favorit, kandidát tradiční pravice François Fillon. Postihly ho sice skandály, ale průzkumy ho postavily na třetí místo. Zejména Fillon bojuje na pravici o stejné voliče jako Le Penová.

Na jeho pozici ještě dotírá představitel radikální levice Jean-Luc Mélenchon, kterému se týden před prvním kolem podpora zdvojnásobila. To se projevilo na hlubokém propadu kandidáta socialistů Benoita Hamona, který se sedmiprocentní podporou postavení zmíněné čtveřice ohrozit již nemůže.

Nejistota výsledků je dána vysokým množstvím nerozhodnutých voličů, kterých je kolem 30 procent. Volební účast se odhaduje na 78 procent.

Volební místnosti se uzavřou na většině území v 19:00 SELČ. V některých velkých městech se bude hlasovat až do 20:00. Až poté budou známy první odhady. Belgická média mohou ale s prvními čísly přijít dříve, protože nejsou omezena francouzskými zákony zakazujícími zveřejňovat odhady před uzavřením všech volebních místností.

Francouzské úřady přichystaly přísná bezpečnostní opatření. Na klidný průběh voleb v 67.000 volebních místnostech bude dohlížet kolem 50.000 policistů a 7000 vojáků.

Zdroj: ČTK

 

Zprávy - další články

Doporučujeme