Ve světě přibývá hladovějících i obézních, uvádí zpráva OSN

16. července 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Svět trápí hlad a paradoxně také obezita, uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), podle které v roce 2018 hladověl jeden člověk z devíti a obezitou trpí jeden dospělý z osmi. Přístup ke zdravé a výživné stravě nemají na světě přes dvě miliardy lidí, uvedla FAO ve výroční zprávě o stavu přístupu k potravinám a výživě.

Podle zprávy se počet lidí, kteří nemají dostatek potravin, meziročně zvýšil z 811 milionů na 820 milionů za rok 2018. Podobně se zvýšil i počet osob s nadváhou nebo obezitou, problém se nejvíce dotýká dětí ve školním věku a dospělých.

Celosvětově je nejhorší situace ohledně výživy v Africe, v regionu je největší míra hladovějících z celého světa. I přes snahy OSN počet lidí s nedostatkem potravin každý rok pomalu, ale jistě stoupá. Ve východní Africe hladoví přes 30 procent populace, situaci zhoršují politické a ekonomické konflikty, boje a změna klimatu, uvádí zpráva FAO.

Největší počet hladovějících žije v lidnaté Asii, kde se s nedostatkem potravin potýká přes půl miliardy obyvatel, hlad trápí převážně státy na jihovýchodě kontinentu. Asie a Afrika jsou zároveň regiony, kde se žijí tři čtvrtiny všech dětí s nadváhou na světě. Důvodem je podle FAO nezdravá strava.

Na světě je obézních 672 milionů dospělých, tedy 13 procent světové populace. Nadváhou trpí téměř šest procent dětí do pěti let a 338 milionů dětí ve školním věku a dospívajících.

Nepravidelný přístup k výživné stravě se týká i evropských a severoamerických obyvatel, kde nedostatek potravin postihuje osm procent populace. Celosvětově strádají hladem víc ženy než muži, největší rozdíl je v Latinské Americe.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme