Ve věku 88 let zemřel režisér Václav Vorlíček

6. února 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Ve věku 88 let zemřel v úterý večer režisér Václav Vorlíček. Serveru Blesk.cz to řekl režisér Zdeněk Zelenka, podle kterého zemřel v nemocnici Pod Petřínem. Vorlíček je autorem oblíbené pohádky Tři oříšky pro Popelku, seriálu Arabela či komedie Dívka na koštěti. V roce 2017 získal na filmovém festivalu v Karlových Varech cenu za mimořádný přínos kinematografii.

Vorlíček se narodil 3. června 1930. Již v 17 letech měl jasnou představu o tom, že chce být režisérem. Když ho poprvé nevzali na FAMU, šel rovnou na Barrandov a dostal se do štábu režiséra Martina Friče. Po roce už Vorlíčka na FAMU přijali, školu absolvoval v roce 1956. Na Barrandov se pak vrátil a zaměstnán tam byl až do roku 1992. Jako samostatný režisér debutoval v roce 1960 snímkem pro děti Případ Lupínek.

Do širokého povědomí Vorlíček vstoupil parodií na komiksové seriály Kdo chce zabít Jessii?, kde s filmem propojil typické kresby Káji Saudka. Na tomto filmu začala také spolupráce kongeniální dvojice Václav Vorlíček – Miloš Macourek. K jejich nejslavnějším filmům patří Pane, vy jste vdova!, Dívka na koštěti, Což takhle dát si špenát či Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko.

Zprávy - další články

Doporučujeme