Vědci našli spojitost mezi barvou očí a alkoholismem: Kteří lidé pijí nejvíce?

28. dubna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Vědci z Vermontské univerzity přišli se zajímavým zjištěním. Zrealizovali totiž rozsáhlou studii, při níž odhalili, že barva našich očí může naznačovat, jaké máme predispozice k propadnutí alkoholismu. Jejich závěry by si měli přečíst hlavně lidé se světlýma očima.

Tým vědců pod vedením Arvise Sulovariho zkoumal 1 263 Američanů s evropskými kořeny, včetně 992 lidí, u kterých byl diagnostikován alkoholismus. Předmětem zkoumání byla celá řada možných souvislostí. Nakonec vědci došli k závěru, že roli hraje překvapivě barva očí.  Zjistili totiž, že lidé se světlýma očima propadají závislosti na alkoholických nápojích o poznání snáze.

A to dokonce o 54 %. To se týkalo světlých odstínů barev jako modrá, zelená, šedá a dokonce i světle hnědé. Naproti tomu lidé s tmavě zbarvenýma očima, zvláště tmavě hnědýma, se tolik hlídat nemuseli a alkohol je tolik nelákal. Výsledky nové studie ovšem nejsou tak překvapivé, když se vloží do kontextu se zjištěními, která už vědci učinili v minulosti.

Podle jedné dřívější studie mají totiž například lidé se světlýma očima vyšší riziko propuknutí psychických chorob, jako například sezónní afektivní poruchy neboli sezónní deprese. Podobná diagnóza pak může jít ruku v ruce s vyšší konzumací alkoholu.

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme