Velký blondýn Pierre Richard slaví 85. narozeniny

16. srpna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Francouzský herec, scenárista a režisér Pierre Richard, který se narodil 16. srpna 1934, se proslavil především jako komik, jehož osobitý humor navazuje na umění klasiků němé grotesky. Jeho doménou se staly postavy potrhlých chlapíků, naivních smolařů či romantických snílků, na svém kontě má i několik vážných rolí. V roce 2006 získal nejprestižnější francouzskou filmovou cenu César za celoživotní dílo.

Rodák z Valenciennes, jenž pochází ze šlechtické rodiny, vystupoval v počátcích své herecké kariéry v různých pařížských kabaretech. Po několika menších rolích se dostal do širšího diváckého povědomí v roce 1970 svým autorsko-režijním debutem Roztržitý. Následovaly další úspěšné komedie jako Jsem nesmělý, ale léčím se, Velký blondýn s černou botou, Hračka, Kopyto, Otec a otec či Uprchlíci.

V posledních letech tíhne tento vášnivý vinař spíše k vážnější poloze, za roli ve filmu Tisíc a jeden recept zamilovaného kuchaře získal v roce 1996 Křišťálový glóbus za nejlepší mužský herecký výkon na Filmovém festivalu v Karlových Varech. Zatím poslední roli ztvárnil v příběhu osamělého vdovce Pan Stein je online (2017).

Richard také několikrát navštívil Prahu, která podle něj patří mezi tři nebo čtyři nejkrásnější města světa. V roce 2007 nazpíval duet La Chanson De Pierre s českou zpěvačkou Ivou Frühlingovou. Loni například přijel do Prahy podpořit nadaci pomáhající seniorům.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme