Venezuelská vláda popřela úmrtí kvůli výpadku elektřiny

11. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Venezuelská vláda popřela, že by kvůli rozsáhlému výpadku elektřiny v zemi někdo zemřel. Opozice přitom tvrdí, že v různých nemocnicích po celé zemi zemřely přes dvě desítky lidí. Vůdce venezuelské opozice Juan Guaidó, který se z pozice šéfa parlamentu v lednu prohlásil prozatímním prezidentem, uvedl, že na řešení situace spolupracuje s odborníky ze zahraničí. Zároveň znovu vyzval armádu, aby se přidala na stranu opozice.

“S překvapením zjišťujeme, že se na sociálních sítích hovoří o množství mrtvých. To je naprosto nepravdivé,” uvedl ministr zdravotnictví Carlos Alvarado. “Cílem těchto tendenčních informací je jen zneklidnit obyvatelstvo,” dodal.

Masový výpadek elektrické energie postihl celou Venezuelu ve čtvrtek odpoledne místního času a v řadě regionů se dodávky elektrické energie dosud nepodařilo obnovit. Po částečné obnově dodávek v některých částech země nastal v sobotu další výpadek. Výpadky elektřiny jsou v této jihoamerické zemi sice běžné už řadu let, dosud se ale týkaly jen několika regionů. Takto rozsáhlý výpadek je podle expertů bezprecedentní.

Podle odborníků může za špatně fungující energetickou infrastrukturu i ekonomickou krizi ve Venezuele, v níž je nedostatek základních potravin a léků, řízená hospodářská politika socialistické vlády. Autoritářský prezident Nicolás Maduro dlouhodobě viní z ekonomické krize opozici a USA, které ho podle něj takto chtějí svrhnout.

Guaidó naopak nynější výpadek, který ještě více vyhrotil ekonomickou a politickou krizi v zemi, připsal na vrub korupci a neschopnosti Madurovy vlády. Na twitteru Guaidó napsal, že výpadek způsobila “relativně malá nehoda v přenosovém systému” a že se s žádostí o technickou pomoc už obrátil na Německo, Brazílii, Japonsko a Kolumbii.

Už o víkendu Guaidó, kterého za prozatímního prezidenta země uznalo přes 50 zemí světa včetně Česka, uvedl, že chce, aby parlament v pondělí na mimořádném zasedání vyhlásil stav nouze. V pondělí na Twitteru také znovu vyzval armádu, aby se přidala na jeho stranu. “Naše armáda nemůže být nadále komplicem uzurpátora (prezidentského paláce) Miraflores,” napsal.

Podle bezpečnostního poradce Bílého domu Johna Boltona přitom již vojsko delší dobu s opozicí vyjednává.“Ve Venezuele se vedou četná jednání mezi členy parlamentu a vojskem. Jednání o tom, co se stane, jak mohou opozici podpořit,” uvedl Bolton. V neděli přitom venezuelský ministr obrany Vladimir Padrino López znovu ujistil Madura, že je mu armáda loajální.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme