Věra Jourová: Na projev prezidenta Miloše Zemana jsem v Bruselu žádné velké reakce nezaznamenala

10. května 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Luděk Staněk

Eurokomisařka Věra Jourová. (Foto: ČTK)

Jaké má kauza Vrbětice ohlasy v Evropském parlamentu? Co říkají zahraniční politici na projev prezidenta Miloše Zemana, ke kterému došlo až týden po oznámení, že za výbuchem stojí tajní agenti z Ruska? K tomu se pro Frekvenci 1 vyjádřila eurokomisařka Věra Jourová.

S tím, že jí po kauze Vrbětice zakáže Rusko vstup do země, eurokomisařka Věra Jourová trochu počítala. Je to určitá daň za to, co dělám. Dělám v Evropské komisi agendu, která se věnuje dezinformacím. Mnohokrát jsem řekla, že Rusko je zdrojem dezinformačních kampaní namířených vůči Evropanům a opravdu mě netrápí, že nemůžu jet do Ruska,” uvedla.

Také se pár dnů po tiskové konferenci vlády, která oznámila, že šlo o útok dvou ruských agentů, sešla s velvyslancem Ruské federace v Bruselu. Naše diplomatická služba mu vyjádřila silný nesouhlas, jednak se sankčním seznamem. Dál tam byl zcela jasný proces proti jednání Ruské federace vůči České republice (ČR). Pan velvyslanec si věci vyslechl a vzal je na vědomí,” řekla Jourová.

Podle ní se vztahy s Ruskem výrazně zhoršily, ale Evropa se musí nějak bránit. “Jako občanka bych se strašně ráda dozvěděla pravdu. Všichni jsme byli kauzou Vrbětice otřeseni,” doplnila eurokomisařka. Nevyloučila, že by EU mohla také přistoupit i k ekonomickým sankcím proti Rusku. “Sama jsem napjatá, jak to celé dopadne,” řekla.

Jak Brusel vnímá Zemanův projev?

Na projev prezidenta Miloše Zemana  žádné velké reakce Jourová nezaznamenala. “V Bruselu se bere jako jasná řeč to, co řekne premiér a co řekne ministr zahraničí. Já jsem to v médiích moc nezaznamenala, ale samozřejmě o těch věcech se hovoří v kuloárech,” uvedla. Dodala, že za svým názorem si stojí. “Pan prezident nepomohl k stálému přesvědčení spojenců, že hlasy ČR jsou jednotné, Sama eurokomisařla podporu vyjádřila okamžitě po nedělní tiskové konferenci. “Byla jsem k dispozici k vysvětlování té kauzy a pohledu z pozice mé agendy a to jsem přesně měla dělat,” doplnila.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme