Veterináři dali v Ústeckém kraji rekordní pokuty za týrání zvířat

20. března 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Krajská veterinární správa v Ústeckém kraji loni uložila rekordní pokuty za týrání zvířat, a to ve výši 800 000 korun, o rok dříve to byla poloviční částka. Přibývá podnětů ze strany veřejnosti. Kontrol týkajících se ochrany zdraví a pohody zvířat bylo v kraji 1079, z toho v 229 případech zjistili veterináři pochybení. Novinářům to ve středu řekla ředitelka odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Lenka Hanušová.

Podnětů na týrání dostala loni správa 500, z toho oprávněných bylo 22 procent. V roce 2017 bylo podnětů od veřejnosti 436, v předchozích letech se počet pohyboval do 420. “Trend v posledních dvou letech je ten, že povědomí o tom, že by zvířata neměla být týrána, se výrazně zvyšuje,” uvedla Hanušová.

Až před soud se dostal případ týrání psa v Děčíně. Zvíře, které má trvalé následky, zachránil před rokem strážník. Majitele psa poslal okresní soud na konci letošního ledna na 21 měsíců do vězení.

Veterináři zasahovali loni v Litvínově na Mostecku, kde v bytě na sídlišti v sedmém patře žilo 21 zvířat. “Spolu s policií a majitelem objektu jsme nechali byt otevřít vzhledem k podezření, že jsou zvířata týrána. Na místě jsme objevili jednoho velkého psa, 17 koček, dvě želvy suchozemské, dvě agamy a jednoho leguána. Kolem bytu se šířil zápach výkalů a moči, pes byl dehydratovaný, v celém bytě se válely textilie, nikde nebyla voda ani misky s krmením. Kočky byly už nemocné, agamy vyhublé,” uvedla ředitelka.

Úřad dal chovatelce pokutu 10.000 korun a zvířata jí odebral. “Pokud bychom nezasáhli, pravděpodobně by došlo k úhynu zvířat,” uvedla Hanušová.

Veterináři se také setkali s pašováním štěňat do Anglie nebo nelegálním obchodem se psy. U chovatelů koní zase řeší případy, kdy při celoročním chovu venku koně nemají zajištěný žádný přístřešek.

Osvětu k ochraně zvířat začali veterinární inspektoři dělat v mateřských školách. Loni jich navštívili v kraji 29 a odlehčenou formou předali informace o péči o zvířata 625 předškolákům.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme