Veterináři urgují chovatele: Místo masa dávejte mazlíčkům hmyz, pomůžete planetě

2. září 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Britská asociace veterinářů přišla s neobvyklým doporučením. Majitele psů a koček totiž veřejně požádala, aby zvážili přechod na krmivo vyráběné z hmyzu. Tato krmiva jsou prý nejenom zdravá, ale zanechávají také menší uhlíkovou stopu a pomáhají také v boji se změnami klimatu.

Možná už jste slyšeli o lidech, kteří se se změnami klimatu pokouší bojovat snížením množství masa, které lidstvo spotřebuje každý den. Na stále vyšší poptávku po náhražkách zareagovaly dokonce už i proslulé řetězce rychlého občerstvení, jako například KFC. Tady například nedávno zákazníkům místo smažených kuřat nabídli umělé maso. Netradiční pochoutka se už první den vyprodala za pouhých pět hodin.

Hlasů, které apelují na přehodnocení našeho životního stylu jako společnosti přibývá. Nyní se k nim přidala i Britská veterinární asociace (British Veterinary Association, BVA), která se rozhodla apelovat na páníčky a chovatele nejrůznějších domácích mazlíků. Právě krmení pro mazlíčky totiž k narůstající spotřebě masa přispívá.

Na rozdíl od lidí, kteří mají možnost stát se vegany, však psi, kočky nebo další zvířata moc na výběr nemají. Ti zkrátka maso ve své stravě potřebují a bez něj strádají. Alternativa k masu však přece jen existuje i pro ně. BVA nabádá zejména chovatele psů a koček, aby vyzkoušeli speciální krmivo vyráběné z hmyzu, které zanechává menší uhlíkovou stopu a jehož výroba je celkově ekologičtější.

Krmiva, která jsou bohatá na hmyzí proteiny, jsou přitom pro zvířata velmi zdravá. Páníček se však při jejich pořizování pořádně klepne přes kapsu – jedno balení vyjde průměrně až čtyřikrát dráž, než krmiva běžná.

Veterináři navzdory tomu v novém typu krmení spatřují směr, kterým je potřeba se ubírat. “Užívání hmyzích proteinů pro domácí zvířata čeká opravdu vzrušující budoucnost,” uvedl prezident BVA, Simon Doherty, pro BBC.

Zprávy - další články

Doporučujeme