Většina obchodů a služeb má dnes zákaz provozu

1. listopadu 2020·Zprávy·ČTK

Ilustrační foto (Foto: Shutterstock.com)

Většina obchodů a služeb má dnes první neděli z rozhodnutí vlády v boji proti koronaviru zákaz provozu. Lidem mohou být k dispozici čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, nádražích a ve zdravotnických zařízeních. Fungovat mohou také obchody s pietním zbožím, činnost je povolena kameníkům. Stravovací provozy mohou připravovat jídlo s sebou.

Lidé by předtím, než se rozhodnou vyrazit například do lékárny, měli zkontrolovat, zda má vybraná provozovna otevřeno. Některé lékárny, které jsou součástí obchodních center a dalších nákupních celků, budou přes udělenou výjimku zavřené. Nebudou v provozu například v budovách hypermarketů Globus. V prodejnách Kaufland bude fungovat zhruba 60 lékáren. Otevřeno budou mít mezi 08:00 a 14:00, uvedla mluvčí společnosti Kaufland Renata Maierl.

Vláda v pátek večer rozhodla, že v souvislosti s nadcházejícími Dušičkami, mohou mít otevřeno, včetně nedělí, také stánky a obchody se svícemi, věnci, květinovou výzdobou na hroby a podobným zbožím. Činnost je povolena například také výrobcům pomníků.

V České republice platí od 22. října zákaz maloobchodního prodeje a služeb. Obchody, které mají z vládního opatření výjimku jako potraviny, drogerie nebo optiky, mohou od středy fungovat maximálně do 19:59. V květinářství mohou v jeden čas nakupovat maximálně dva zákazníci. Povoleny nejsou trhy kromě prodeje potravin na farmářských trzích.

Zprávy - další články

Doporučujeme