VIDEO: Češi uprchlíkům v nouzi pomohou! Podívejte se na unikátní experiment

30. října 2015·Zprávy·Redakce

Otestovat přístup lidí v Česku k uprchlíkům se rozhodli organizátoři vládního projektu HateFreeCulture (Kultura bez nenávisti). Do středočeského Kolína a několika okolních obcí poslali syrskou rodinu s malým dítětem a skrytou kamerou natáčeli reakce místních

Experiment se uskutečnil před třemi týdny. “Potvrdilo se to, co jsme si mysleli. Když jsou lidé postaveni uprchlíkům tváří v tvář, tak jim pomůžou a jsou solidární. Z komentářů na internetu se přitom zdá, že jsme naopak xenofobní. Nejsme tak špatní. Je to většinou strach, který se při osobním setkání rozplyne,” řekl koordinátor projektu Lukáš Houdek. 

Do experimentu se zapojil Navdar Muhamed, který pochází ze Sýrie a v Česku žije už deset let. Jeho rodina se rozhodla vlast opustit po tamních občanských nepokojích. Mladík nyní v Plzni studuje mezinárodní vztahy, specializuje se na Blízký východ. V budoucnu by rád pracoval pro českou diplomacii. Při pokusu Navdarovi sekundovala mladá muslimka v šátku s malým dítětem v náručí.

Jedna žena poslala “uprchlíky” do Německa, v Česku to prý není příliš dobré. Mladá rodina je varovala před rasismem. Matka s malými dětmi Navdarovi radila jít do velkého města, na venkově prý není práce. Další žena vtiskla migrantce v šátku do ruky tisícikorunu, zelinář věnoval rodině ovoce. Další lidé uprchlíky uklidňovali, aby se nebáli. Jiní zavolali na pomoc místostarostu, aby rodiče s malým dítětem nezůstali na ulici.

“Můžete přespat v mém bytě. Až se večer v devět hodin vrátím z práce, můžeme si promluvit o vaší budoucnosti,” nabídl nakonec uprchlíkům starší muž a vzal je s sebou domů. Několik lidí nerozumělo, někteří spěchali. “Domů jeďte,” řekla příkře jedna z kolemjdoucích. Podle Houdka se figuranti s horšími reakcemi při experimentu prý ale nesetkali.

Projekt HateFree Culture patří k vládním akcím proti nenávisti ve společnosti. Podílí se na něm lidé z vládní agentury pro sociální začleňování.

Zde se můžete podívat na video s experimentem 

Zprávy - další články

Doporučujeme