VIDEO: Co dělat při epileptickém záchvatu? Hlavně nic do pusy!

10. února 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Při epileptickém záchvatu nemocného podle odborníků není nutné omezovat v pohybu. Stačí odstranit z jeho okolí předměty, o které se může zranit. S epilepsií žije v Česku asi 80.000 lidí, kolem 5000 nových pacientů přibývá každý rok. Akademie věd ČR spolu s pacientskými organizacemi Epistop a Společnost E připravily edukativní video ohledně první pomoci. Informovaly o tom v tiskové zprávě k Mezinárodního dni epilepsie, který připadá na pondělí 11. února.

Epileptické záchvaty mohou být spojeny s nenápadnými projevy jako je záraz v činnosti či porucha vědomí. Na druhou stranu existují i záchvaty dramatické, kdy nemocný spadne a je postižen velkými křečemi.

“Se správnou první pomocí při záchvatu je bohužel stále spojena celá řada mýtů. Zavádějící je například představa, že je potřeba nemocného zalehnout nebo mu vložit do úst klacík. Opravdu život zachraňující je odstranit předměty, o které by se mohl poranit, podložit hlavu, uvolnit oděv kolem krku a nijak neomezovat,” uvedl Přemysl Jiruška z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR, který se výzkumem epilepsie, příčin vzniku nemoci i mechanismů vzniku záchvatů zabývá.

Pokud je i po záchvatu osoba v bezvědomí, je podle odborníků vhodné ho položit do takzvané stabilizované polohy, kdy leží na boku s pokrčenýma nohama a hlavou v mírném záklonu. Pokud se sám neprobere, je třeba zavolat sanitku. Pokud není nemocný po záchvatu dezorientovaný nebo poraněný, není ale nutné ho odvézt do nemocnice. Výjimkou je první nebo opakující se záchvat.

Epilepsie může být vrozená, může se ale objevit kdykoli během života. Onemocnění mozku může vyvolat úraz, stres, vyčerpání či operace. Léčí se antiepileptiky, dodržováním správné životosprávy, případně operativně. V Česku podle AV ČR žije asi 80.000 lidí s aktivní epilepsií, tedy záchvatem v posledních pěti letech. Dalších nejméně 160.000 se léčilo nebo stále léčí, ale záchvat neměli pět let či déle.

Zprávy - další články

Doporučujeme