VIDEO: Papež František baví internet. Sveřepě bránil svůj prsten před polibky

28. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: reprofoto Youtube / euronews

Papež František (82) odsloužil v pondělí mši pro křesťany ve velice významné bazilice v italském městě Loreto. Svaté mše se účastnili desetitisíce věřících, z nichž někteří toužili papeže osobně poznat. Podle dávné tradice by mu při takové příležitosti měli políbit jeho prsten. Tomu se však papež pevně bránil a svýma rukama pokaždé drsně ucukl. 

Loretská bazilika má pro křesťany velký význam, protože se v ní má nacházet chýše, ve které kdysi přebývala Panna Marie a kterou na její současné místo přenesli andělé. Právě tady se v pondělí papež František osobně setkal s řadou věřících poté, co zde odsloužil mši pro zhruba deset tisíc lidí.

Když však přišlo na tradiční líbání prstenu, papež pokaždé prudce ucukl, vytrhl své ruce věřícím z jejich dlaní nebo gestem naznačil, aby už šli. Zatímco internet se nad podivným chováním papeže vesele baví, věřící jsou rozpolceni na dva tábory.

Jedni věří, že papež pouze nechce být vnímán jako nadpozemská modla a že tradice, které ho oslavují více, než ostatní, touží zrušit. “Papež se chce jen ujistit, že se k němu lidé nebudou chovat jako ke svaté relikvii. Je to vikář Kristův, ne římský císař,” uvedl Františkův životopisec Austen Iverleigh na Twitteru.

Podle jiných se však dopustil neúcty. Tradicionalistický blog Rorate Caeli uvedl, že lidé nechtějí líbat Jorgeho Maria Bergoglia (původní Františkovo jméno), ale pozemského zástupce Krista.

Zprávy - další články

Doporučujeme