VIDEO: Před 40 lety se stala nejhorší letecká katastrofa v Česku. Podívejte se, co se stalo

30. října 2015·Zprávy·Redakce

V Praze-Suchdole si dnes odpoledne lidé připomenou 40. výročí nejhorší letecké katastrofy v Česku. Při nárazu jugoslávského letadla mířícího z černohorského letoviska Tivatu zahynulo 75 Čechoslováků a 4 členové posádky.

Na palubě stroje patřícího jugoslávské charterové společnosti Inex-Adria Aviopromet bylo 115 československých turistů, kteří se vraceli z dovolené v Jugoslávii. Posádka přistávala za mlhy ve špatné viditelnosti, na letišti navíc nebyl v provozu přesný naváděcí systém. Letadlo narazilo do vrcholku Sedleckých skal, které u Suchdola vybíhají z údolí Vltavy, a dopadlo do zahrádkářské kolonie.

Příčinu nehody zjišťovala zvláštní komise, její výsledky ale zůstaly utajeny. Spekulovalo se o špatném technickém stavu letadla či o sklenkách alkoholu, které měly během letu putovat do pilotní kabiny. Nejpravděpodobnější příčinou se ale jeví nedodržení stanovené výšky letu v kombinaci se špatnou viditelností.

Nehodou se inspiroval i populární seriál Sanitka, na následujícím odkazu se můžete podívat na dokument o celé nehodě. Připomínka katastrofy bude v 17:00 u křižovatky ulic Na Rybářce a Na Pasece. Kromě zástupců městské části se ho zúčastní ředitelé pražských hasičů a záchranné služby a zástupce slovinského velvyslanectví.

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme