Vít Rakušan: Pokud lidé zůstanou doma s padesáti procenty vyplácené nemocenské již po několikáté, tak na to jednoduše nemají. Proto nejzákladnější doporučení v nouzovém stavu nedodržují

23. února 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Luděk Staněk

Vít Rakušan. (Foto: Frekvence 1)

Od čtvrtka bude v česku platit povinnost nosit kvalitnější ochranu dýchacích cest. Lidé jsou ale vůči nařízení více skeptičtější a neberou vládu moc vážně. Jak situaci vnímá předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan? Co říká na nově zavedený pandemický zákon?

“S pandemickým zákonem bude končit zákaz vycházení po 21 hodině. Také nebude možné dávat takové ty povolávací rozkazy. Jde také aplikovat, že někde budou pravidla přísnější, jinde volnější, což si myslím, že to je velká výhoda,” popisuje předseda STAN Vít Rakušan.

Mnoho lidí už ale nad situací rezignovalo, protože je některé opatření zahání do kouta. Lidé ty nejzákladnější doporučení v nouzovém stavu nedodržují, protože je to zruinuje. Pokud zůstanou doma s padesáti procenty vyplácené nemocenské třeba už potřetí v tom roce v karanténě, tak na to jednodušenemají,” uvádí  předseda. Proto STAN navrhuje 90 % platu a kompenzaci i pro podnikatele. Ti doteď nedostávali nic,” dodal. Také si myslí, že by to mohlo veřejnost více motivovat k dodržování pravidel.

Podle Rakušana je jedinou cestou přísné testování ve všech firmách. “Tam se skutečně generuje to riziko, což v mnoha firmách může znamenat výrazné omezení provozu,” uvedl.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme