Vláda chce prodloužit nouzový stav o dalších 30 dní

1. dubna 2020·Zprávy·Karolína Stránská

Ilustrační foto. (Foto ČTK)

Vláda chce prodloužit nouzový stav o dalších 30 dní, takže by platil do 11. května. Po jednání kabinetu to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

O prodloužení musí rozhodnout Poslanecká sněmovna, hlasovat by o tom měla příští týden. Některé strany už dříve dávaly najevo výhrady k tak výraznému prodloužení. Nouzový stav v Česku platí od 12. března 14:00 kvůli epidemii koronaviru.

Vojtěch řekl, že epidemiologická situace v Česku i v zahraničí vyžaduje, aby byl nouzový stav prodloužen. Je to podle něj třeba i z hlediska zajištění ochranných prostředků.

Návrh na prodloužení nouzového stavu předložil Ústřední krizový štáb. Jeho předseda, vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po jednání štábu řekl, že nouzový stav je vhodný režim pro zvládání epidemie. Podotkl také, že trvání nouzového stavu by neovlivnilo případné zmírňování restriktivních opatření, pokud by byla dobrá epidemiologická situace.

Výhrady k možnému prodloužení nouzového stavu už dala najevo ODS, podle ní lze takové opatření přijmout nanejvýš na dva týdny. Piráti podmiňují své hlasy pro prodloužení nouzového stavu tím, že vláda bude informovat o tom, kdy a za jakých podmínek budou zmírňována současná restriktivní opatření.

Zprávy - další články

Doporučujeme