Vláda nepodpoří přejmenování mateřské a rodičovské dovolené

24. července 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Přejmenování mateřské a rodičovské dovolené na mateřskou a rodičovskou péči vláda ANO a ČSSD před zákonodárci nepodpoří. K novele zákoníku práce, jak ji navrhla skupina poslanců ze šesti klubů v čele s Alešem Juchelkou (ANO), se kabinet postaví záporně. O schválení negativního stanoviska na úterním jednání kabinetu informoval ČTK tiskový odbor úřadu vlády.

Přejmenování mateřské a rodičovské dovolené na mateřskou a rodičovskou péči by bylo podle předkladatelů symbolickým krokem, odpovídající terminologie je ale podle nich prvním krokem k uznání významu péče o děti a rodinu. Ministři však měli podle podkladů uvést, že změna by zamýšlený cíl nenaplnila.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) po jednání vlády novinářům řekl, že se o návrhu vedla široká debata. “Nakonec jsme se shodli na nesouhlasném stanovisku, zejména z důvodu, že ten návrh není úplně dotažený do důsledku,” vysvětlil. Ministerstvo podle něj i při letmém průzkumu našlo 11 předpisů, kde by bylo nutné terminologii upravit a návrh na ně nemyslí. Jako důvod pro odmítnutí návrhu zmínil i administrativní náklady pro zaměstnavatele.

Stávající zákonné definice mateřské a rodičovské dovolené a zakotvení uvedených právních institutů v zákoníku práce považuje vláda za vyhovující,” napsali legislativci do předběžného stanoviska. Upozornili na to, že předkladatelé úpravu nepromítli do všech zákonů, v nichž se mateřská a rodičovská dovolená zmiňuje.

Autoři tvrdí, že současné pojmy nevyhovují kvůli tomu, že lidé na mateřské nebo rodičovské dovolené “svůj čas netráví dovolenou, která je obecně chápána jako doba odpočinku a zotavení, ale fyzicky i psychicky náročnou péčí o nezletilé dítě”. Vládní legislativci namítají, že oba instituty jsou v zákoníku práce zařazeny pod “překážky v práci”, což podle nich dostatečně ukazuje na to, že se nejedná o odpočinek a zotavení.

Kněžínek řekl, že vláda se z věcného hlediska shodla, že mateřská dovolenou není. Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v tiskové zprávě uvedla, že v rodinné politice je celá řada palčivějších problémů, návrh ale nepovažuje za zbytečný. “Celodenní péče o dítě rozhodně není dovolená. Symbolickou změnou názvosloví dáme rodičům najevo, že si vážíme jejich přínosu pro společnost a jich samotných,” řekla.

Mateřskou a rodičovskou dovolenou poskytuje rodičům ze zákona zaměstnavatel. Peněžitou pomoc v mateřství, takzvanou mateřskou, i rodičovský příspěvek vyplácí stát.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme