Vláda prodloužila nouzový stav. Obnoví se provoz jeslí, návrat závěrečných ročníků do škol a otevření lyžařských středisek se očekává na začátku února

22. ledna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný. (Foto: ČTK /Ondřej Deml)

Vláda v pátek spolu s nouzovým stavem prodloužila i platnost opatření proti šíření epidemie covidu-19. Novinářům to po jednání řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO). S výjimkami tak dál platí omezení volného pohybu či shromažďování včetně nočního zákazu vycházení, zavřené zůstávají restaurace a obchody kromě provozoven se stanoveným nezbytným zbožím. Kabinet podle Blatného ale v rámci opatření o provozu služeb umožnil činnost jeslí. Na začátku února se vrátí do škol závěrečné ročníky a obnoví se provoz lyžařských středisek.

Omezení podle nejvyššího stupně PES

Omezení v Česku odpovídají od 27. prosince nejvyššímu pátému stupni tabulky protiepidemického systému PES. Index PES se sice více než týden drží ve čtvrtém z pěti stupňů rizika, představitelé vlády ale chtějí s případným posunem do nižší úrovně opatření počkat, než se uklidní situace v nemocnicích.

Od závěru prosince je i ve velkých obchodech možné prodávat pouze to zboží, které nabízí otevřené specializované obchody. Vláda v úterý seznam rozšířila o papírnické zboží, dětské oblečení a obuv. Povolen je třeba prodej benzinu, léků či brýlí a otevřeny mohou být i zverimexy, prodejny novin a tabáku, prádelny, autoservisy, železářství, květinářství nebo galanterie.

Zavřeno mají také všechny provozovny služeb nebo třeba lyžařská střediska. Omezeno je shromažďování ve vnitřních i venkovních prostorech. Zavřeno mají ubytovací zařízení a restaurace, galerie, muzea, památky, zoo, bazény či fitness centra. Ve sportu jsou povoleny pouze profesionální soutěže bez diváků.

Úpravy opatření umožní do škol návrat závěrečným ročníkům

Závěrečné ročníky základních a středních škol se budou moci vrátit do lavic i při současném nejpřísnějším pátém stupni opatření proti covidu-19. Informoval o tom na Twitteru ministr školství Robert Plaga (ANO). Upraví se podle nich i provoz malotřídek. Odkdy se tak stane, by se mělo rozhodnout příští týden.

V současnosti jsou otevřené jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy škol základních. Ostatní žáci se vzdělávají povinně distančním způsobem.

Návrat závěrečných ročníků a malotřídek

Úpravy ve školské části matice PES počítají nejen s možností návratu maturantů, respektive závěrečných ročníků středních a základních škol, ale podařilo se nám s ministerstvem zdravotnictví domluvit i na provozu malotřídních škol už ve stupni pět, uvedl na Twitteru Plaga.

“V případě, že to epidemická situace povolí, tak bychom mohli uvažovat o celém prvním stupni,” řekl ministr zdravotnictví. Podle něj je ale nyní brzo na to říkat, kdy to nastane. “Budeme to vědět v průběhu příštího týdne,” uvedl. V pondělí chce Blatný představit upravený systém PES vládě a ve středu by se mělo rozhodnout o tom, kdy kdo do školy půjde. “Nebude to dřív než to další pondělí,” dodal.

Obnovení jeslí

Blatný rovněž uvedl, že se umožní i činnost jeslí pro děti do tří let. Naopak dál uzavřené mají zůstat takzvané lesní kluby, jejichž zástupci upozorňovali, že fungují stejně jako mateřské školy. “Bohužel po legální a formální stránce se v současné době jedná o spolky a vzájemnou výpomoc lidí, takže my to nemůžeme vyjmout výjimkou, protože to má jiný statut než zmiňované mateřské školy,” řekl ministr.

Návrat dětí do škol si komunisté kladli jako podmínku

Komunisté si obnovení provozu prvního stupně kladli ve čtvrtek jako jednu z podmínek pro podporu při hlasování o prodloužení nouzového stavu. Blatný ve Sněmovně řekl, že předpokládá otevření celého prvního stupně začátkem února, pokud to epidemická situace povolí. Do prvních až pátých tříd chodí podle údajů ministerstva školství přibližně 550.000 dětí.

Do škol může nyní chodit podle dat ministerstva školství zhruba 216.000 prvňáků a druháků, 27.000 žáků speciálních škol a 365.000 dětí ve školkách. Deváťáků je podle údajů ministerstva školství kolem 94.000 a žáků posledních ročníků maturitních i učňovských oborů je přibližně 93.000. Jejich návrat do škol označovalo ministerstvo za svou prioritu už dříve. Na jaře tyto žáky čekají přijímací, maturitní a závěrečné zkoušky.

Ředitelé škol se už na začátku ledna obrátili na ministerstvo zdravotnictví také s výzvou, aby se mohly úplně otevřít i takzvané malotřídky. Podle organizátora výzvy, ředitele ZŠ v Branticích na Bruntálsku Adama Šimůnka, je z celkového počtu více než 4000 základních škol v Česku 38 procent malotřídních. Na podzim jim ministerstvo udělilo výjimku, díky které se s prvňáky a druháky do tříd mohli vrátit i jejich spolužáci z prvního stupně. Ostatní žáci malotřídek zůstávali doma.

Provoz lyžařských středisek

Z epidemického hlediska ministr zdravotnictví nevidí problém ve spuštění vleků, ale nesmí to znamenat výrazné zvýšení mobility po Česku. Ubytovací zařízení, která mohou sloužit jen hostům na služebních cestách, nesmějí být zneužívána pro rekreaci. S otevřením skiareálů se ale nedá počítat dřív než na přelomu měsíce.

V samotném fungování vleků a pohybu po sjezdovkách podle Blatného potíž není. Nevidí rozdíl mezi tím, pokud člověk jede z kopce na saních jako teď, nebo na lyžích. Věří tomu, že pokud vláda umožní otevření lyžařských areálů, jejich provozovatelé jsou pravděpodobně schopni zajistit lepší řád, než který na horách panuje nyní.

Soukromá dovolená jako služební cesta není legální

Blíží se jarní prázdniny a podle Blatného by nebylo možné, aby se například rodina z Brna s několika dětmi na ně vypravila třeba do Krkonoš. Už nyní podle Blatného poskytovatelé ubytovacích zařízení posílají do e-mailů nabídky, že zařídí soukromou dovolenou jako služební cestu. “Není to legální,” zdůraznil Blatný.

Provoz skiareálů je tedy podle Blatného na pořadu dne, ale bude záležet na tom, jak se podaří zajistit, aby se markantně nezvedl pohyb obyvatel.

Provozovatelé lyžařských středisek a zástupci cestovního ruchu a sportu zaslali tento týden vládě výzvu se žádostí o otevření areálů, ideálně od soboty. Upozornili na to, že každý další den uzavření je pro ně fatální a začátek provozu například až od poloviny února by jejich situaci už nepomohl. Zvýšení návštěvnosti neočekávají. Nefungují ubytovací ani stravovací služby, chybějí cizinci nebo školní zájezdy.

Skiareály mohly v nové zimní sezoně zatím fungovat jen mezi 18. a 26. prosincem. Ztráta kvůli uzavření činí do 10. ledna podle Asociace horských středisek jednu až 1,2 miliardy korun. V ČR podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) je 450 lyžařských středisek, do státního rozpočtu ročně přinášejí zhruba 13 miliard korun. Zaměstnávají 45.000 převážně místních obyvatel.

Povinné nošení respirátorů FFP2 je zatím nejisté

Vláda čeká, jak si se zavedením povinných respirátorů třídy FFP2 v hromadné dopravě a obchodech poradí Německo a Rakousko. Chce, aby případné stejné opatření v Česku neznamenalo pro občany finanční zátěž. Blatný zdůraznil, že není třeba vykupovat ochranné pomůcky. Současně doporučil respirátory používat těm, kteří mohou. Vláda podle ministra diskutuje i o možnosti zajistit prodej respirátorů za přiměřené ceny tak, aby si je všichni mohli dovolit.

“Zjišťujeme, v jakém stavu připravenosti (Německo a Rakousko) jsou, aby to bylo pro občany uchopitelné, aby to neznamenalo nějakou zátěž,” uvedl ministr. Respirátory mohou podle něj výrazně zamezit šíření koronaviru v místech, kde se hromadí lidé, například v hromadné dopravě. Osobně ministr vyzval, aby ti, kteří mohou, používali respirátory v rizikových místech už nyní.“Šály a roušky ze záclonoviny opravdu nefungují,” uvedl.

Poptávka se během spekulací rekordně zvýšila

Poptávka po respirátorech třídy FFP2 s nanovlákennou membránou byla ve středu, kdy se objevily první zmínky o možném zavedení povinnosti, rekordní. Překonána byla i dosud nejvyšší denní poptávka z poloviny září loňského roku. Podle srovnávače cen Heureka.cz lze na internetu koupit nejlevnější jednorázový respirátor FFP2 za zhruba deset korun.

Ve státních rezervách je podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) asi 16 milionů respirátorů. Ministerstvo průmyslu a obchodu od středy analyzuje výrobní kapacity v ČR pro případ, že by se zvažovalo jejich nařízení.

Rakousko a Německo zavádí povinné chirurgické roušky nebo respirátory třídy FFP2 v obchodech a v prostředcích hromadné dopravy kvůli obavě z nových mutací koronaviru, především z takzvané britské varianty. Podrobná pravidla, například povinnost pro děti či kdo zaplatí respirátory zaměstnancům obchodů, zatím formulují. Podle Blatného je nutné harmonizovat opatření v rámci Evropské unie.

Zprávy - další články

Doporučujeme