Vláda schválila zákon zpřesňující pravomoci resortu zdravotnictví

7. května 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. (Foto ČTK)

Zákon o mimořádných opatřeních, který rozšiřuje a zpřesňuje pravomoci ministerstva zdravotnictví při koronavirové epidemii, vláda na dnešním zasedání schválila. ČTK to sdělil vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Předpis s účinností omezenou do konce roku by měl vyřešit platnost opatření i po konci nouzového stavu, který trvá do 17. května. Plán kabinetu pro rozvolňování omezení ale končí 25. května.

K otázce dalšího prodloužení nouzového stavu vláda žádné rozhodnutí nepřijala, dodal Hamáček. Kabinet také uložil ministerstvu vnitra zpracovat návrh změn krizové legislativy.

Zákon o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění covid-19 má podle navrhovaného textu platit v klíčových pasážích do konce roku. Jeho cílem je dočasně doplnit předpis o ochraně veřejného zdraví, který bude nadále obsahovat obecná ustanovení. Opatření by mohl resort vydávat po předchozím souhlasu vlády a jen v nezbytném rozsahu na nezbytnou dobu, v odůvodnění musí vysvětlit aktuální epidemiologická rizika.

Sledujte koronavirus a jeho dopady nejen vážně, ale i s nadhledem a v souvislostech ze všech úhlů i v audio podobě.

Zprávy - další články

Doporučujeme